swedishmeatballs2-667x1000

Кюфтета в сметанов сос по шведски

18 декември 2018

Необходими продукти:

За кюфтетата:
кайма – 500 г
лук – 1/2 средна глава
яйца – 1 бр.
кимион – 1 ч.л. млян
индийско орехче – 1 ч.л. мляно или прясно настъргано
сол – 1 с.л. равна
черен пипер – на вкус

За соса:
готварска сметана – 400 г
кафява захар – 1 с.л.
масло – 30 г
зехтин – 1-2 с.л.
бульон – 1 кубче говежди
вода – 200 мл
брашно – 1 с.л.
дижонска горчица – 1 с.л.
черен пипер – 1 ч.л. смлян
магданоз – свеж за поръсване

Вижте още: Кюфтета с патладжан в доматено-сметанов сос по алжирски

Начин на приготвяне:
Омесете каймата с яйцето, всички подправки, солта и скълцания на много ситно лук. Оставете да престои няколко часа в хладилник и след това от нея оформете кюфтета, малко по-големи от орех. Подредете ги в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или до приятен загар. Докато се пекат в 200 мл. вода разтворете брашното и кубчето бульон, разбъркайте за кратко и налейте и сметаната. Добавете черния пипер и горчицата, и варете соса за около 10 минути на умерен огън, за да не изкипи сметаната. Може да варите и малко повече до желаната от вас гъстота. След като са готови кюфтетата, пуснете ги във врящия сос за около 4-5 минути. Поднесете ястието поръсено с прясно накълцан магданоз.

Снимка: Therecipecritic.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)