karl-lagerfeld-1

„К“ като Карл, „К“ като Кайзер

10 септември 2017

Днес рожден ден празнува един от най-големите в света на модата през последните десетилетия от нейната история. Кайзера на модния свят, фотограф и креативен директор на Модна къща Chanel – Карл Лагерфелд. Трудно е да назовем точната му рождена дата, защото за нея отдавна се спори. Повечето източници посочват 1933 година, други твърдят, че тя е 1935, а самият Карл посочва за година на раждането си 1938. Независимо от неяснотата по въпроса е сигурно едно, че той се е родил на днешния ден преди n на брой години в немския град Хамбург. По този случай ви предлагаме да си припомним заедно някои от най-интересните, необикновени и малко известни факти от неговата биография.

FASHION-FRANCE-CHANEL

По негови думи, още на четвъртия си рожден ден поискал от майки си собствен прислужник. Днес на личното му разпореждане 24 часа в денонощието са домашна помощничка, готвач и шофьор.

Карл Ото Лагерфелд маха последната буква от истинското си име (Lagerfeldt), за да го направи по-привлекателно от чисто маркетингова гледна точка.

Всъщност, в самото начало на кариерата си, Лагерфелд твори под псевдоним – Роланд Карл. Именно под него той представя първата си колекция за модната къща на Жан Пату, която се проваля изцяло.

За разлика от повечето знаменитости, Лагерфелд „няма време“ за социални медии като Twitter и Facebook. Отказа си Карл обяснява по следния начин: „Не ми е интересно да търся непознати приятели, вече имам достатъчно около себе си“. Той не е привърженик и на телефонните разговори, а предпочита да общува посредством писма и факсове.

Кайзера е невероятен почитател на книгите. Както сам признава, в дома му те са много повече, отколкото рафтовете за тях, а самата му библиотека наброява над 300 000 тома.

Кайзера „осинови“ малко сиамско котенце, на което даде името Шупет

Дизайнерът спи, точно по седем часа, с дълга до земята, бяла риза, изработена от специална материя, наречена поплин. През XVII век благородническите семейства в Цетрална и Западна Европа са носели спално бельо само от този материал. Ризата е изработена специално за него в Париж.

Гласът на Лагерфелд може да се чуе в популярната компютърна игра GTA IV, където изпълнява ролята на водещия на „местното“ радиостанция. Както самият Карл казва, той не се явява фанатик на тема видеоигри, но е бил щастлив да стане част от това. Особено го е привлякла възможността да води „неполиткоректни разговори“.

През 2010 година за немската компания-производител на сейфове Döttling Карл създава най-скъпия сейф в света до този момент. Огледалният Narcicuss под авторството на знаменития дизайнер е произведен само в 30 броя и всеки от тях струва 336 000 долара.

На следващата Кайзера „осинови“ малко сиамско котенце, на което даде името Шупет. Любимката на бездетния дизайнер има две собствени гувернантки, чанта на нейно име, както и няколко фотосесии за луксозни списания. За разлика от своя собственик Шупет има личен Twitter профил, който към днешна дата е с 40 662 последователи.

Карл пие само диетична кола, по собственото му признание, от момента, в който се събуди, до мига, в който заспи.

снимки: missowl.com, gofeminin.de, cloudfront.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)