2014_6_17_a1NMji2EVSxpfEcRytUKq3

Лавров пристига на посещение в България

07 юли 2014

Руският външен министър Сергей Лавров ще посети на 7 юли България по покана на своя колега Кристиан Вигенин, съобщава БГНЕС. Москва се надява, че по време на своята визита ръководителят на руската дипломация ще успее да постигне напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток“. Неговият български домакин изрази по-рано надеждата си, че строителството на тръбопровода на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Европейската комисия.

Визитата на Лавров е свидетелство за стремежа на РФ да придаде импулс на развитието на контактите на външнополитическите ведомства на двете страни и на руско-българския политически диалог. Преговорите ще позволят да се интензифицира взаимодействието по ключови теми на международния и регионалния дневен ред. Планира се провеждането на съвместни консултации за активизиране на сътрудничеството в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации.

„Надяваме се да обменим становища по ситуацията на Балканите, Близкия изток и в Черноморския регион, по подхода на двете страни по правозащитната проблематика, противодействието на тероризма и другите нови предизвикателства и опасности както на глобално равнище, така и в двустранен формат“, се отбелязва в съобщението на министерството на външните работи на Русия.

Освен преговори на Лавров с Вигенин в програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев и с председателя на Народното събрание Михаил Миков. Запланувано е подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

През последните години контактите между Русия и България се развиват много интензивно не само в областта на енергетиката, но и по линия на туризма. Броят на руските граждани, посетили България през м.г., е нараснал в сравнение с предишната година с 14% и е надхвърлил 680 000 души. Подобна динамика се забелязва и в инвестиционното сътрудничество.

снимка: lainformacion.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)