Portion of lasagne with bolognese and cheese

Лазаня „Болонезе”

25 април 2015

Лазаня е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка (обичайно от домати, месо, спанак и др.) и е покрита със сос бешамел и пармезан. Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят. Първите лазани се приготвяли в специални пещи и в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан.

Необходими продукти за Лазаня „Болонезе“

1 пакет готови кори за лазаня
индийско орехче
2 с. л. брашно
50 г масло
200 г настърган кашкавал
500 г прясно мляко
1 щипка захар
1 ч. л. бял риган
1 ч. л. босилек
1 стрък суха целина
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
1 чаша бяло вино
1/2 буркан домати
500 г телешка кайма
черен пипер

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязават наситно и се запържват 1-2 минути в сгорещен зехтин.

Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков, посолява се и се задушава под капак.

Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с бяло вино. Оставя се да кипне. Ври, докато виното се изпари на половина.

Към кипналата смес се прибавят доматите. Подправя се с целина, босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката и се поръсва с кашкавал.

Поставят се втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).

 

Добър апетит!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)