Лазарките на село Локорско

04 април 2015

На Лазаровден се озовахме в село Локорско, където чухме, че можем да открием едни от най-красивите лазарки. Намерихме ги да обикалят домовете на хората, които от своя страна радушно ги приемаха и споделяха, че ги чакат цяла година и не излизат от вкъщи, за да не ги изпуснат.

IMG_0954

От ранна утрин чак до мрак, лазарките пеят песни и носят усмивки и радост в домовете на хората с хубавите си гласове и автентични носии. Лазарките сами плетат цветните си венци, а по-изобретателните прибягват и до готПрибират се с кошници, пълни с яйца и лакомства, изпълнили дълга си – уморени и доволни.

IMG_0959

Дори и най-малките от тях вярват, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи.  Затова е задължително всяко момиче от селото да лазарува. Когато са на гости в домовете на хората, дори и ергените да са излезли навън, лазарките пеят. Защото песента им ще ги доведе обратно!

IMG_0973

Вижте прекрасните лазарките на село Локорско и чуйте техните песни, изпяти пред стопаните на домовете, които посетихме заедно с тях! Честит Лазоровден!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)