Леворечкият манастир – богатството на Еловишката планина в Краищенско Светогорие

29 септември 2018

Леворечкият манастир е сгушен сред многото зеленина на Еловишката планина и се намира само на километър от с. Лева река, община Трън, област Перник.Това е един от ценните рамове в състава на Краищенско Светогорие от Ерулската група манастири и църкви.

Още по темата: Краищенско Светогорие обединява 129 църкви, манастири и параклиси в Пернишко

Прородата тук е девствена, а мястото е много красиво. До него се стига по живописните пътища на граничния западен край, по които движение почти няма, а гледките, които се откриват те карат да съзерцаваш дълго.

IMG_2688

Леворечкият манастир – богатството на Еловишката планина в Краищенско Светогорие

Леворечкият манастир е основан през 15-16 век. Сега той се ремонтира и съвсем скоро ще заживее нов живот. Това е резултат от последователните действия на инициативата Краищенко Светогорие за възстановяване на рамовете в област Перник. Църквата ,,Свети 40 мъченици“ е разположена вдясно от манастирската част и е отворена за миряни.

Още по темата: Форум в Църногорския манастир събра власт, духовници, бизнес и учени

IMG_2719

Леворечкият манастир, Краищенско Светогорие

Първоначално тя е била еднокорабна и едноапсидна и вероятно е била разрушена през Средновековието, а по-късно е преизградена и разширена. Западната стена е била съборена, а към нея е било пристроено ново помещение, чувствително по-широко на юг. Ако се съди по надпис, издълбан на северната стена това преизграждане е станало през 1850 година.

IMG_2642

Леворечкият манастир, Краищенско Светогорие

Стенописите на църквата ,, Свети 40 мъченици „ са изпълнени със смесена техника, а живописният слой е нанесен върху кална основа. Докосвайки се до тях се убеждаваме за пореден път, че стенописите заемат самостоятелно място в монументалната българска живопис. Въз основа на канонични и стилови белези можем да ги отнесем най-късно към 17 век.

IMG_2671

Леворечкият манастир, Краищенско Светогорие

Ако не сте се разхожали в Еловишката планина и не сте посещавали манастира и църквата в село Лева Река, направете го и ще бъдете очаровани.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Михаела Борисова
постпродукция : Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)