image_imageblock_thumb-4x

Легендарните виенски салони разказват истории

13 май 2020

Знаете ли какво е Виенски салон? Със сигурност! Местата за ароматна напитка, горчиво кафе или меланж, похапване или просто среща с приятели, отдавна са запазена емблема на австрийската столица и са популярни в цял свят.
Знаете ли още как ги наричат? Първообразът на Фейсбук…

EH2X1H

Днес ви предлагаме една разходка из най-известните салони на австрийската столица, намирайки медиен повод за това от изявлението на кмета Михаел Лудвик, че ще предостави на всяко едно домакинство ваучер от 50 евро за посещение в салон или ресторант. Новата мярка има за цел да върне посетителите в местните заведения, затворени заради пандемията коронавирус  след тяхното отваряне на 15.05.2020 година. С общо 40 милиона евро ще подпомогне община Виена ресторантьорите и жителите на града. Те ще бъдат раздадени напълно безвъзмездно на всичките 950 000 домакинства във Виена под формата на ваучери  (Gutscheine), които те ще могат да използват при посещение на заведение в града.

B3EG7X

В тях от векове кипи социален живот – тук може да пиеш сутрешно виенско кафе меланж, може да прочетеш вестиците, да побъбриш с приятели по всяко време на деня, да поклюкарстваш и видиш интересни хора и лица, да седиш с часове на една чаша вода и да гледаш публиката, да похапнеш вкусно на обяд, да пиеш чаша бира или чаша вино с колеги, да хапнеш вурстчета или шницели, или други типични ястия от австрийската кухня, да вкусиш изобилието от торти и сладкиши,  да починеш, да се позабавляваш, да вечеряш, да… чисто и просто да бъдеш IN LIFE. Препратка към историята, императрица Сиси, литературни кръгове, художници, революционери, Фройд…

препратки към императрица Сиси, литературни кръгове, художници, революционери, Фройд…
Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на http://www.danybon.com/interesno/top-10-cafe-vienna/

препратки към императрица Сиси, литературни кръгове, художници, революционери, Фройд…
Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на http://www.danybon.com/interesno/top-10-cafe-vienna/

IMGP68051

Кафе Моцарт

Най-популярните салони в австрийската столица, с история от векове, и днес са притегателна точка за жадните за сувенири и усещания туристи. Но днес туристи липсват. Независимо от това, виенчани обичат своите салони и те със сигурност бързо ще възвърнат атмосферата си след отварянето, макар и променени -  при прилагане на нови предпазните правила и мерки. Жителите на града на музиката обичат своите салони – те са израстнали с тяхната среда и култура. Всяка смяна на сезона, всяко събитие, всяко обществено настроение незабавно се отразява на витрините и менюто в култовите салони като Сахер, Демел, Кафе Централ, Ландман, Кафе Моцарт, Герстнер и други.

IMGP7289

Витрина на виенски салон Демел за сезона на баловете

Ето и най-популярните и легендарни виенски салони:

new-150

Салон Сахер безспорно се ползва с най-голяма световна популярност. Всъщност, не е един салон, а няколко зали, разположени във фамозната сграда на едноименния хотел в сърцето на Виена – точно зад Операта и в началото на търговската улица Кертнерщрасе. Имало едно време…Едуард Захер, който създава хотела се  омъжва за Анна Фучс. Тя пък е прочута светска дама и за кратко превръща мястото в средище на богатите, модерни и интересни хора на Виена. Анна  Сахер създава нова мода – започва да събира автографи от известната си клиентела, които са избродирани върху покривка. И днес Сахер продължава тази очарователна традиция.

87333322_190020288898714_3929444237417906176_n

Огромна торта Сахер, приготвена за Оперн бал 2020

Сахер извоюва световна слава сред елита на Стария континент. Емблематична тук е и прочутата торта Сахер, а последното огромно сладко изкушение на бранда бе създадено за гостите на Виенския Оперен бал – също емблематично събитие и традиция.

IMGP7367

Виенски салон Демел е не по-малко легендарно място. Той е основан през 1786 година.  Разположен почти до градската порта на Двореца Хофбург, на Колмарк, и днес пази тайни и разказва истории, обсъдени на чаша горещ шоколад или виенски меланж. Тук са създадени и приготвяни любимите бонбони виолетки на императрица Сиси. Дори Алековият Бай Ганьо  се похвали на всичко живо, че се е „опнал на Демеля“, докато бил във Виена… IMGP7296

IMGP7303

Кафе Централ е емблематичен виенски салон, който съперничи по слава на Сахер и Демел. Основан е през 1876 година от братя Пахи. В края на 19 век то се превръща в едно от най-важните места за срещи на виенската интелегенция.

Hero-Vienna-coffeehouses-Cafe-Central-Photo-credit-Flikr-a.canvas.of_.light_-1920x1080

Австрийският писател Петер Алтенберг събира литературния си кръг в това кафене и дори го посочва като адрес за кореспонденция в писмата си. В наши дни, Централ, с неговата литературна история е една от културните забележителности на Виена. Всеки ден тук се сервират около 1000 кафета.

Кафе Ландман

Кафе Ландман

Кафе Ландман също е прочут виенски салон. Мястото отваря врати през 1873 година. Намира се точно до Бургтеатър, срещу готическата сграда на Кметството – Ратхаус. Любимо на българския цар Фердинанд, от виенския период в живота му, както и на много известни хора. Тук Фройд обичал да си пие кафето.

image_imageblock_thuююmb-4x

Наслаждение за емоциите и сетивата на три етажа е придворния салон Герстнер. Магазинът,  кафе-ресторантът и фамозният салон се намират в разкошния дворец Тодеско срещу Виенската Опера. От 1847 година  Gerstner олицетворява най-висока проба кулинарно наслаждение.

image_imageblock_thumb-4x

Магазинът на първия етаж предлага сладки изкушения – торти, бонбони, макарони, петифури, трюфели… На второто ниво е кафе-ресторанта, а на третото – невероятния салон. Не пропускайте неделния брънч – наистина е прекрасен!

IMGP7383

Задължително трябва да споменем и други емблематични виенски салони – кафе Моцарт,  Шварценберг, Хавелка, Черната камила, Грийнщайдл, Кафе Мюзеум, любимото на Климт…

И когато всичко това свърши и можем отново да пътуваме, не пропускайте да посетите някое от легендарните кафета на Виена – те разказват истории и съдби.

текст и снимки: Валерия Симеонова 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)