IMGP7206-880x582

„Ледената мечта“ във Виена отбелязва 25 години

20 януари 2020

Ледената пързалка пред виенското кметство или както е добре позната „Ледената мечта” отбелязва тази година своя 25-годишен юбилей. За своята четвърт вековна история най-известната и голяма пързалка за зимани кънки в австрийската столица е „пораснала“ с цели 7 200 кв.м! Тя е открита за първи път през февруари 1996 г. със скромните 1 800 кв.м, но веднага привлича повече от 230 000 любители на зимния спорт.

IMGP7175

През годините Wiener Eistraum се превръща в едно от най-предпочитаните места за забавление и спорт в центъра на Виена през зимата, а мнозина опитни кънкьори са направили първите си стъпки на леда именно там.

На 22 януари новата пързалка ще отвори врати за своите гости и вече по традиция ще ги посрещне със специално шоу и безплатен вход. В деня на откриването от 19.00 до 22.00 ч. всеки ще може да се пързаля без да купува входен билет.

IMGP7208

Още през миналата година Wiener Eistraum „стана” първата в света мобилна ледена пързалка на два етажа. Специалата платформа Sky Rink дава възможност на допълнителни 880 кв.м. да се карат кънки на високо. За да не се затъмнява първото ниво, е разработена специална осветителна система, която създава изключително романтично настроение.

Децата от виенските училища и детски градини могат да използват площадката безплатно през седмицата (от понеделник до петък от 10.00 до 16.00 ч.). Тази инициатива започва още през 1997 г., а днес повече от 45 000 малчугани се възползват от възможността да се научат да карат кънки.

IMGP7168

Тази година организаторите също могат да се похвалят с нови елементи в програмата. Голямата гордост е полученият сертификат Ökoevent. Специално разработена система за събиране на отпадъците, предлагането на прибори за многократна употреба, богато разнообразие от био храни от местни производители са част от факторите, които правят събитието екологично чисто.

Wiener Eistraum в цифри и факти:

 • Повече от 700 000 гости на сезон
 • 9 000 кв.м ледена пързалка в центъра на Виена
 • 4 големи ледени пързалки
 • 880 кв.м повдигната нависоко пързалка – Sky Rink
 • 550 м виеща се ледена пътека в парка
 • 125 кв.ме пързалка за безплатно ползване от деца и начинаещи
 • 550 кв.м лед с осем ленти за любителите на кърлинг
 • Множество кулинарни изкушения – био храни от местни производители, прясно приготвени на момента вкусни ястия
 • Дървена къщичка с места отвън и вътре (възможност за резервации за големи групи и фирмени събития)
 • Фантастично осветление и музикална програма
 • Безплатно ползване за децата от виенските училища и детски градини

Ледената пързалка ще бъде отворена всеки ден от 23 януари до 1-и март от 10.00 до 22.00 ч. На разположение на любителите са и 2 000 чифта затоплени кънки, които могат да се взимат под наем на място.
Цената на билет за възрастен е 8 евро, за деца – 5,50 евро.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)