1419493836_shok-oshibki-8

Лекари започват протести срещу здравната реформа

28 март 2016

Лични лекари, частни и общински болници започват протести от понеделник в знак на несъгласие срещу реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април.

Според съсловните организации промените ще доведат до проблеми в системата, която ще остане все така недофинансирана, пациентите няма да могат да избират къде да се лекуват, а болниците ще бъдат лишени от възможността да инвестират в иновации.

Заради протестите е възможно достъпът до прегледи и изследвания да бъде затруднен, а приоритетно ще се оказва помощ на спешните случаи.

В края на миналата седмица Българският лекарски съюз сне доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Лекарите са против изготвената от здравното министерство Национална здравна карта, въвеждането на служебен рамков договор, уреждащ правилата за работа със здравната каса през тази година и финансирането на медицинските дейности. До служебния договор се стигна след като преди това Лекарският съюз отказа да подпише договор с касата. Друг спорен момент е системата за пръстова идентификация, срещу която съсловната лекарска организация е твърдо против.

”Даваме си сметка, че спирането на работа ще създаде на много от вас неудобства, ще се гневите, когато няма кой да ви прегледа, да ви изпише лекарства, да ви издаде болничен лист, направление за хоспитализация или друга медицинска услуга. Но нима не сте гневни и когато вашият общопрактикуващ лекар или специалист, или болничен лекар ви откаже консултация, изследване или болнично решение поради липса на направления (регулативен стандарт) или липса на болничен лимит за прием”, заявиха от Лекарския съюз в декларация отпреди ден.

снимка: funpress.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)