лекари

Лекари протестират в Световния ден на здравето

07 април 2015

На днешния 7 април, на който се отбелязва Световния ден на здравето, лекари у нас ще протестират символично, за да изразят
недоволството си от новата методика за финансиране на лечебните заведения, съобщава vesti.bg. Според тях връщането на командно-административни методи в здравеопазването не би довело до нищо добро, а новата методика за финансиране насочва именно към подобни действия.

Тя беше приета от надзора на Здравната каса и предвижда болниците да могат да получат максимум до 90% от заработеното през изминалата година и до 95% – ако са обслужвали и спешни случаи.

Световният ден на здравето отбелязва деня на основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. „Безопасност на храните: от фермата до чинията“ е темата тази година. Инициативите ще се фокусират върху значението на безопасността на храните по цялата хранителна верига в глобализирния свят: от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 млн. души годишно – включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, причиняват над 200 – от диария до рак.

снимка: medicalnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)