thumb_910x0_thumb_910x0_0000219145-article3

Летище София е лидер по закъснели полети

28 август 2019

Всеки четвърти полет, излитащ от трите най-натоварени летища у нас, закъснява. Това показват резултатите от проверката на главната дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Софийското летище е първенец в закъсненията, посочва NOVA.

До инспекцията на транспортното министерство по всички наши летища се стигна заради зачестилите закъснения на полетите. Полетът на нискотарифна авиокомпания до Милано закъсня 6 часа. Близо 150 пътници останаха да чакат затворени на гейта. Заради дългото чакане припадна дете.

„Излитаме с почти 6 часа закъснение. Искаха да ни дадат ваучери за храна и напитки, както е по закон, но ни казаха, че трябва да се върнем на чек-ин и после обратно да минем“, разказа пътуващата Детелина Узунова.

Оказва се, че голяма част от пътниците не знаят правата си в подобни случаи. При голямо закъснение европейското законодателство предвижда обезщетение за всеки пътник, като то зависи от разстоянието до крайната точка на полета. Експертите съветват да търсим правата си и да не се отказваме лесно.

Обезщетенията са фиксирани на база разстоянието. До 1500 км е 250 евро, до 3500 км – 400 евро и над 3500 – 600 евро“, заяви Кремена Панайотова, експерт по правата на пътниците във въздушния транспорт, Варна.

Фирмите, които съдействат за обезщетения, се свързват с авиопревозвача. Придвижват всички административни или съдебни действия вместо нас. Така пътникът спестява време и нерви, а получава и компенсации. Те стават все повече, заради постоянните забавяния.

Столичното летище е с най-много закъснения през юли. От общо 4797 изпълнени полета, близо 30 на сто не са излетели навреме.

Във Варна закъсненията от над час са отчетени при 7 на сто от полетите. В Бургас процентът е почти същият. По друг начин стоят нещата на летище Пловдив. Там закъснения, които надвишават 30 минути, не са установени. Това обаче се дължало основно на малкия брой полети – три пъти в седмицата. През миналото лято в Европа са регистрирани рекордни нива на въздушния трафик и закъснения от над 18 милиона минути.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)