tcx100117snopener001-1505770888

Летящата чиния или „поничката“ на Apple

25 септември 2017

Новата централа на Apple в Купертино, Калифорния, замислени от Стив Джобс през 2008 г.  вече е е завършена. Проекта е дело на архитект Норман Фостър, известен с екстравагантните си хрумвания.

Твърде рано е за кадри от нейния интериор, но скоро и това ще е факт. Строителните разходи за изграждането й възлизат на  5 милиарда долара.  „Поничката“ в долината, както наричат сградата съдържа 2,8 милиона квадратни метра. Около 4.300 подови и таванни плочи са зелени – живи и дишащи, а  75% от мощността на сградата се генерира от слънчеви панели на покрива.

apple-headquarters-cupertino-1506014851

Неговите сгради винаги са противоречиви, но винаги изключително успешни.  Много умни хора имаха проблем да ги приемат сериозно като архитектура, вероятно,  защото „важните“ сгради не би трябвало да са толкова забавни.

казват от Apple

Фостър е известен и с това,  че се интересуват от колонизацията на космоса – неговата фирма разкри плановете си за 3-D отпечатан Марс, например. Едно е сигурно – тази сграда ще се нареди след най-прочутите архитектурни творения в света.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)