9aa2e5a6b5cebe676fbec98d41d05523

Лечебното гладуване може да регенерира имунната система

23 април 2018

Ново изследване на Университета в Южна Каролина стана причина за вдъхновяващо открититие, отново поставящо дебата за лечебното гладуване. Група от хора са участвали в специално проучване на университета, включващо редовни гладувания от 2 до 4 дни за 6 месечен период. За този период от време у участниците са отбелязани някои интересни промени. Отчетено е решително намаляване на продукцията на ензима RKA, хормон, който се асоциира с увеличения риск от рак и растежа на тумори. Също така се наблюдава едва ли не пълно рестартиране  на имунната система на наблюдаваните.

Професор Валтер Лонго, доктор и ръководител на изследването изразява своето удивление от резултатите заявявайки: „Това което започнахме да забелязваме и при хора и при животни, е че белите кръвни телца намаляват при продължително гладуване. После, когато се нахраните, нивото им се възстановява. И тогава си зададохме въпроса, как се получава това?“

Откритието може да даде надежда за хора, които се борят със заболявания, които преминават през химеотерапия, или просто посрещат предизвикателствата на стареенето. Изследването показва, че гладуването предизвиква промяна в тялото, принужадавайки го да  използва запасите си от глюкоза, мазнини, а също така води до разрушаването на голям брой бели кръвни клетки. Загубата на тези бели кръвни клетки, всъщност става за сметка на най- старите сред тях и в последствие предизвиква производството на нови и здрави имунни клетки.

Професор Лонго обяснява всичко това така: „Когато гладувате, системата се опитва да спести енергия и едно от нещата, което може да направи тялото в такива ситуации е да рециклира имунните клетки от които не се нуждае, особено тези които са повредени по някакъв начин.“ Това означава, че според изследването, гладуването за период от 72 часа, последвано от здравословна диета, се оказва особено полезно, за тези които имат проблеми с имунната система.

И докато възможните ползи определено си заслужават по- нататъшните изследвания, медиците предупреждават, че са нужни още проучвания, преди да се направи официално медицинско заключение. Съавтора на това проучване Таня Дорф, асистент по клинична медицина в раковото лечебно заведение USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital, заявява : „Химеотерапията спасява много животи, но причинява значителни щети на имунната система. Резутатите от нашето изследване дават надежда, че гладуването може да спомага за възстановяването от някои от най – тежките поражения на химеотерапията върху имунната система. Нужни са още проучвания по темата и такива гладувания със сигурност трябва да се правят с помощта и под ръководството на медицинско лице“.

Източник: awarenessact.com
превод: Пламена Славова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)