lille-view

Лил и Вилньов д’Аск – северните градове-агломерации на Евро 2016

15 юни 2016

Стартира ЕВРО 2016 - най-голямото събитие за футболните фенове на Европа! Домакин тази година е Франция и в това има красива символика. Именно Франция е и страната домакин на първото европейско първенство през далечната 1960 година. Ние, от In LIFE, решихме да ви поразходим съвсем пътешественически из красивите и емблематични градове на Франция, в които ще се играят мачовете на първенството. Париж, Бордо, Вилньов Д’аск, Лил, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Тулуза…Едно истинско пътешествие из красивите френски градове, придружено с футбол, традиции и много настроение. Днес ще ви разходим из Лил и сателитния Вилньов д’Аск .

Stade-Pierre-Mauroy-Stadium

Лил е град в Северна Франция, главен административен център на регион Север-Па дьо Кале и департамент Нор. Основан е през 11-ти век като важен комуникационен център към северните Белгия и Холандия и днес запазва своето логистично значение – има жп възел, летище и речно пристанище на река Дьоюл. Населението на града е около 226 000 души, но градската агломерация, включваща още градовете  РубеТуркоан и Кортрейк наброява 1 143 125 души.

Lille_-_Vue_aérienne_03

 Вилньо̀в д’Аск е град-сателит на Лил. Отстои на около 10 км източно от Лил и на около 10 км западно от границата с Белгия. Както вече уточнихме, Лил притежава множество сателити и това е логичното развитие на града – кръстопът на стоки, идеи, истории и посоки!
Северният френски град Лил, преди 10 години бе избран за Европейска столица на културата заедно с италианския Генуа. От дъното на индустриалната мръсотия и работническата мизерия, която през ХIХ век има връзка с културата само доколкото дава сюжети за романите на Виктор Юго, сега Лил е туристически център, който посреща всяка година милиони гости. Прераждането е смайващо, като се има предвид, че само допреди 15 години градът все още чертаеше планове как да се измъкне от хроничната икономическа криза, започнала в началото на 60-те години на миналия век със закриване на каменовъглените мини в Северна Франция. Сега той си позволява 12 месеца културен фестивал, за който е заделил с помощта на държавата и много спонсори.

Museum+of+Fine+Arts+C+maxime+dufour+photographies

Лил, обаче,  упорито си гради нов образ и успява! Почти нищо не е останало от работническата атмосфера, която му е била присъща като център на въгледобива и текстилната индустрия. Някога там са димели над 300 фабрики. Малко са и следите, които напомнят, че е бил град-казарма, опасан отвсякъде с крепостни стени, насипи и ровове, служили столетия за отбраната на Франция от север. За туристите е запазена Цитаделата – царицата на всички крепости, строена по проект на генерал Вобан по времето на Луи ХIV 9 Краля-Слънце. 


150582551
Днес Лил е много млад град, защото е университетски център, в който при 200 000 жители има 50 000 студенти. Те допринасят много за усещането и настроението.  Успехът на Лил се дължи на способността на местната власт, а и на държавата, да превърне източника на неговите беди във фактор на развитието му. Като град на кръстопът, където през средните векове се пресичат интересите на великите сили – Испания, Германия, Австрия, Великобритания и Франция, – той винаги е залагал на отбраната и се е затварял при кризи, колкото и да е било вредно това за производството и търговията му. Но миналият век показа безсмислието на отбранителния рефлекс. 

1280px-Gare_de_Lille_Flandres,_France_-_July_2011
Отварянето е новата философия на града. Откакто през него мина първата международна линия за свръхбързи влакове, той се оказа неподозирано близо до няколко големи столици. До Париж се стига само за час и много жители на града пътуват 300 км всеки ден на работа дотам, сякаш се качват на метрото. До Брюксел е половин час, а до Лондон – час и половина. Лил заложи на туризма и културата, за да привлича гости от тези богати центрове, които сами му носят парите си, вместо да им продава стоки, чието производство го задръстваше с индустриална мръсотия. 

Много от изложбите са събрани в Двореца на изящните изкуства, който по богатство на колекцията си е на второ място във Франция след Лувъра. За разлика от Лувъра обаче още от самото начало той е строен преди повече от сто години специално за картинна галерия и никога не е обитаван от благородници.

151104514
Преобразяването засяга целия град, обхванат от младежка лудост. Гарите се оцветяват чрез светлинни ефекти в розово при пристигането на влаковете, за да приветстват гостите с цвета на града. Като някогашен работнически център Лил пази традицията си на социалистическа крепост, въпреки че е родно място на най-видния деятел на френската десница – Шарл де Гол. Метаморфозите на градската среда включват инсталации от висящи на 12 метра над улиците дървета, обърнати с корените нагоре и оцветявани с феерични светлини, 12 „къщи-лудетини“, които са стари цехове, превърнати във фантастични архитектурни структури, галерия на странни твари, изложби на гигантски цветя, футуристични автомобили, роботи, прожекции на филми, заснети чрез нови технологии и пр. Изкуството да се живее е представено най-добре в „паралелните светове“ – цяла улица е трансформирана в китайски стил, а „водният свят“ изразява удоволствието от досега с необичайна среда. Пътуването до повечето експозиции става чрез автоматично метро, което е един от белезите на модернистичната динамика в града.
И не пропускайте най-вкусният местен специалитет – черни миди във вино, гарнирани с пържени картофи! Френски истории…

Лил! Градът на метаморфозите! Интересният град!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)