90717574_213063979801704_9000007679896190976_n

Ли Яджюн от Хъбей: Без паника, но с дисциплина!

26 март 2020

Специално за In LIFE от епицентъра на коронавируса – провинция Хъбей в Китай, г-н Ли Яджюн се съгласи да отговори на нашите въпроси. Той е свързан с България – завършва Българска филология в Софийски университет. Говори и пише на нашия език чудесно! С удоволствие посещава страната ни и развива китайско-българските търговски връзки. Той и цялото му семейство са в Китай, в Хъбей по време на карантината и мерките и споделя от първо лице своето мнение за пандемията:
Господин Ли на посещение в Земенския манастир

Господин Ли на посещение в Земенския манастир

- Г-н Ли, разкажете ни как започна всичко с коронавируса при вас, в Хъбей? Кога разбрахте, че наистина става дума за огромна опасност?
Здравейте! Първо да се предствя – казвам се Ли Яджюн и съм от Китай.  Завърших българска филология в Софийския университет.  И сега съм председател на Китайско-централноизточна европейска асоциация за насърсаване на международната търговия.
В Китай още през средата на декември 2019 се появи този вирус.  В болница на Ухан дойде едно семейство – баща и майка, които имат температура и след всички изследвания, лекарите не можаха да намерят точно от какво са болни. Лекарите започват да се съмняват, че явно е някакъв нов вид вирус и съветват сина и двамата възрасти да направят изследване. Оказа се, че той е заразен, въпреки, че при него няма признаци, че е болен. Така започна всичко! След това се появиха и много други подобни случаи за дни. Болниците в Ухан приеха мерки за изолация, но на по-малък кръг хора. Чак на 21 янури 2020, властите забелязоха темпото на разпространението на болестта и обявиха така наречената  „всенародна война срещу коронавирус“.  Лично аз разбрах едва, когато се прибрах в Китай  от България -  на 20 януари 2020. На следващия ден – на 21 януари по летището започна контрол.  На 23 януари обявиха мерките за карантина.  Така ние започнахме Китайската Нова година – под карантина!
- В самото начало имаше ли подценяване на опасността от коронавирус?
По принцип,  хората в Китай са много внимателни и не подценяват никой вирус.  Защото през 2003 година в Китай пак имаше епидемия от  Sars. Хората имат опит. Никой не изпада в паника. Въпреки, че бе новогодишна ваканция  и всеки си бе в къщи, приехме веднага да продължим още 50 дни по този начин.
- Какви мерки се предприеха в Китай за овладяване на разпространението на вируса и коя според вас бе най-ефективна?
След като избухна еподемията,  първата мярка на властите бе да  изолират болни хора,  за да се прекъсне пътят за зарязяване.  Второ -  проследиха всички болни къде са  ходили и с кои хора са били в контакт. Започнаха  да откриват и намирайки контактните лица  им направиха изследване. Това е много тежка работа – затова я нарекохме тук в Китай „всенародна война“. Трето, хората които не са болни -  са под канратина.  Затвориха се  всякакви обществени заведение, като ресторанти, кина,  молове, училища…  И навсякъде бе въведен „дежурен портал“ да проверява твмпературата на хората, за ранно откриване сиптомите на болните.  И също задължиха всеки да носи маска. Освен отмяната на публични мероприятия, посъветваха ни много стриктно да спазваме  лична хигиена. За този  вирус още няма лекарство и  най- добрия начин е да се контролираме -  да седим в къщи и да намаляваме обществените си изяви. С това не само помагаме на  себе си, а и  помагаме на другите. Това ние го осъзнахме веднага.  Ето – виждате – в Китай, след предлагане на рестриктивните мерки,  вече е овладяно положението. Сега вече се връщаме към живота. Повечето фирми работят.. и започнахме нормален живот.
90765055_1252927345098639_3862225482384670720_n

Търговският представител на провинция Хъбей г-н Ли на посещение в Земенския манастир

- Какво ще препоръчате на българите сега в разгара на пандемията?
За съжаление бумът на коронавируса сега е в Европа. Също за съжаление – това е непознат вирус  и няма ваксина за него.  Той е много опасен!  Но, моля ви, БЕЗ ПАНИКА!  Ние нали минахме през това?! Спазвайте мерките, които властта налага.  стойте си в къщи.  И не се поддавайте на разни слухове – всичко ще мине.  Просто е нужно  още малко време.  Сега ще се ограничите, ще се „помъчите“ за малко,  но ще се радвате на следващите дни, на един по-добър живот! И знаете ли – ако не се радвате сега, за малко, дори и в тези дни на изпитание -  ще съжалявате за целия живот!
Томи Лий под карантина със семейството си

Томи Лий под карантина със семейството си

- Какво мислите? Как ще свърши всичко това и ще свърши ли изобщо? Ще успее ли човечеството да победи в тази „война“
Всяка епидемия ще свърши рано или късно! Дано не е с много жертви! Трябва за се запазим и да вярваме в днешната наука! Спазвайте строгите мерки  ние ще победим този вирус с най-малко жертви.  Но разбира се след като свърши това, вярвам, че ние всички ще се променим! Ще променим начина си на живот! Ако не внимаваме – все някаква епидемия ще дойде от някъде. Цивилизацията не е застрахована от това.
В заключение – живях дълги години в България. Сега България е в трудна ситуация. Сега мисля само за това как да помогна на моята втора Родина. Организирам дарение за България. Ще го обявя до дни, когато съм сигурен, че съм уредил всичко! Скоро всичко това ще свърши! Пазете се! Бъдете здрави! Дръж се България!
发自我的华为手机

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)