Лондон

Лондон – имперски влияния и мъгли с традиции (II част)

24 септември 2014

Продължаваме с нашата импресия за Лондон – космополитният град и горда столица на Великобритания през очите на In Life. След Британския Парламент, Биг Бен, Уестминстърското Абатство и Тауър, идва ред и на други символи на английската столица.

Лондон - имперски влияния и мъгли с традиции

Бъкингамският Дворец  и мемориалът Виктория са световноизвестно и притегателно място за всички посетители на града. Смяната на караула пред двореца от 11:00 do 11:30 часа всеки ден е абсолютна атракция и парад на традициите, които пълнят очите на туристите. Дворецът е официалната лондонска резиденция на британския монарх, разположен  в района Уестминстър. За съжаление е отворен само през летните месеци юли и август и то, когато Кралицата е в лятната си резиденция Балморал.

Лондон Бъкингам

Бъкингам е безспорният символ на монархическата власт в Обединеното кралство.  Наричан е още „работния” замък, защото се използва предимно за приемане на държавни глави, за официални приеми и по други важни поводи, обвързани с кралицата на Англия и нейното семейство.

IMGP6136

Бъкингамският дворец се отличава със своята импозантна архитектура и респектиращо излъчване. Площадът пред двореца е отличен форум не само за тълпите оттуристи, а и за тържествуващата гвардейска рота на Кралицата, за духовият оркестър, ознаменуващ всяка една смяна на караула и за превзетите конници и полицаи, които „усилено“ и строго въдворяват ред.

10414567_894432777236915_5256145738293572602_n

Не те пускат в Бъкингам – Влез в In Life!  Това не случайно бе и мото в наша кампания преди месеци. Наистина важно място за световната история!

Лондон виенско колело

Окото на Лондон, или както всички го наричат Лондон Ай е най-добрият начин да видиш панорамно английската столица и да си починеш в красив полет над космополитния град. Още повече, че от високо няма как да видиш и по-тъмните и неприятни страни на града. Никой не крие , че ги има!  Все пак 12 милиона не могат да живеят равнопоставено и в центъра на Лондон!

Окото на Лондон

Това колело, всъщност, както всички знаем е Виенско и не е типично за Лондон, но от години е една от най-налаганите атракции и със сигурност – много приятна. Когато нощните светлини изгреят, въртежът става още по-красив и приятен.

Лондон двуетажни автобуси

Двуетажните червени автобуси са истински запазен знак на Лондон. Не, не се променят! По-стари или по-модерни – те винаги са червени и са на два етажа. Ето това са традициите за които говорим през цялото време – традиции, които създават мислене и нагласи. И ако сте чували някога за прословутата английска точност, то в Лондон няма и следа от нея. Има ужасен трафик, според който се движи всичко. Той започва сутрин твърде рано и приключва едва след 21:00 часа. Често са необходими часове за измъкване от задръстването.

IMGP6247

Автобусите спират на спирките само при сигнал от страна на пътниците, или ако някой отвън им махне като на такси. Ако не го направите, превозното средство ще ви подмине и ще се наложи да чакате следващото.  Трябва и да сте добре ориентирани къде точно отивате. Тези червени автобуси са емблема и са много, много интересни. Дори леко се усмихваш, когато преминат покрай теб. Пък и на всяка лондонска пощенска картичка присъстват! Още нещо в тази връзка: движението в Лондон е ляво и не се усещаш от къде „дебне опасността“. Англичаните до толкова са се нагледали на неориентирани в тяхното движение европейци, че на всеки тротоар са написали „Погледни в дясно“. Нали се сещате – лявото движение… Дълга история! При това с традиции!

IMGP6560

Телефонните кабинки са другият емблематичен символ на Лондон. И те надничат от всички пощенски картички и изобилстват в сувенирните магазини под каквато форма ви хрумне! Прочутата телефонна кабина, която е създадена от Гилс Гилбърт Скот, продължава да е добре позната гледка за жителите на Лондон, както и една от запазените марки.

IMGP6557

Тази година се навършват 78 години от създаването им. Лондонско… много лондонско! Но дали ерата на мобилните комуникации няма да ги елиминира? Не! Това е градът на традициите! Ще стоят безсмислени и пак ще са си на местата! Защото са символи!

05-The-Gherkin-London-England

Една от най-отличителните сгради в Лондон е 30 St. Mary Axe, или позната още като The Gherkin (корнишона). Други пък го наричат Яйцето. Този небостъргач е построен във финансовия център на Лондон-Сити. Облицован във всички цветове синьо стъкло, той изглежда като скъпо яйца на Фаберже.  Проектирана от Норман Фостър, сградата отваря врати през 2004 г. Височината й е 180 метра и има 40 етажа. На върха на Яйцето има бар и ресторант, които предлагат 360 градусова гледка към Лондон.  Сградата е истински шедьовър на новото време!

IMGP6292

Челси – истинският Лондон! Да, така наричат централният квартал на английската столица, в който наистина се чувстваш потопен в английски усещания. Архитектурата е непокътната от каквито и да било своеволия и това превръща Челси в любим по стил и дух квартал на лондончани, заможните руснаци и всички, които искат да се позиционират на най-високо ниво тук. Той и Абрамович живее някъде тук. Не му стигна това, ами купи и футболен клуб „Челси“!

IMGP6324

Спокоен, луксозен, стилен, подреден, типичен, престижен… Изпуснахме ли определението „скъп“? Как можахме! Та това му е най-характерната черта!

И още малко кадри от нашата разходка:

Прочутият Тауър Бридж, забулен в мрак и мъгли…

IMGP2860

Хотел Мандарин, точно срещу Harrods and Sloane Street…

IMGP5990

Ужас! Пропуснахме Harrods! Една друга специална лондонска емблема, но вече в арабски ръце.

IMGP6285

Едно кафе в Лондон? В  Mayfair? Кой ще откаже? Уличките са прекрасни, кварталът невероятен, а заведенията – приказка от усещания…

IMGP6492

Е, в краен случай ще погледаме този прекрасен Rolls Royce, на чийто номер собственика предвидливо е написал, че е пореден № 7!?! Да не вземе да си помисли някой, че той има само един такъв екземпляр? Това е просто №7 в колекцията…

IMGP6502

Следва романтичната емоция  на Carnaby Street, обсипана с малки и нежни ресторанти и кафета, красиви пешеходни улички, централни, но в страни от стъписващият лукс на Челси и Белгревия. Атмосфера и Лондон! Много Лондон!

IMGP6538

Трябва да спрем някак… Добре! До следващата ни разходка в английската столица! А сега хващаме това такси – не по-малка емблема на Лондон, за да се приберем и да си починем от туристическия ден!

IMGP6490

Хареса ли ви Лондон през нашите очи?

Съзнаваме, че изпускаме Трафалгар Скуайр, Пикадили Съркъс, Националната Галерия, Бритиш Мюзеум, Мадам Тисо, Гринуич, Лондон Сити, Къщата на Шерлок Холмс… и още много уникални места в Лондон, но обещаваме да продължим поредицата ни за английската столица.

Да живеят традициите!

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)