britanskite-vvs-udariha-id-v-irak-338912

Лондон нанесе първите си въздушни удари срещу цели на ИД в Сирия

03 декември 2015

Великобритания извърши призори първите въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи министерството на отбраната. Два самолета „Торнадо“ на кралските ВВС на Великобритания излетяха от базата в Кипър по-малко от два часа, след като парламентът даде одобрението за извършване на въздушни операции.

По време на гласуването в Камарата на общините на британския парламент 397 депутати подкрепиха предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на бомбардировки срещу ИД. Против бяха 223 депутати. Вчера правителството внесе предложението, мотивирайки се с това, че ИД представлява „основна заплаха за сигурността на Великобритания. Той припомни, че през последните месеци екстремистите от ИД извършиха няколко кървави атентата, жертви, на които станаха трийсет британци, разстреляни в курорт в Тунис през юни.

Британските кралски ВВС могат да започнат да нанасят удари по позиции на екстремистите от терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия още от 3 декември. Това заяви малко преди гласуването министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд. Президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на британското правителство да разреши нанасяне на въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия. „Приветствам решението на Обединеното кралство за присъединяване към партньорите в коалицията за нанасяне на въздушни удари срещу ИД в Сирия“, каза той.

Обама припомни, че отношенията между САЩ и Великобритания са основани на общи ценности и взаимна ангажираност за мир, просперитет и сигурност“, се казва в разпространено от Белия дом съобщение. Обама подчертава също, че САЩ ще положат усилия за възможно най-бързо интегриране на британските ВВС в международната антитерористична въздушна операция. /БГНЕС

Снимкa: Murdoconline

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)