DSC_0252

Лондон – столицата на Великата Империя (част I)

01 септември 2015

Английската столица е считана за един от най-характерните градове в света със свой почерк и усещания – град с неповторимо излъчване, уникална архитектура, детайли и истории с традиции, място където историческото минало е така вплетено в мисленето и настоящето, така че изгражда неповторимият полет и развитие на Лондон напред. Световна и космополитна столица, в която може да срещнеш хора от всяка точка на земното кълбо, но най-малко англичани, още по-малко лондончани. Град на младостта, на церемониите, на историята, на клубовете, на бизнеса и банките, на традициите и на Империята! При всички случаи трябва много време и сетива, за да се усети и разбере Лондон. И след като присъствахме на избора на Мис и Мистър Англия, сега тръгваме на разходка из най-популярните места и емблемите на английската столица.

Парламентът на Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия е върховен законодателен орган на Обединеното кралство и на британските задморски територии. Внушителната сграда гордо стои на брега на Темза. Тук е създавана и управлявана Великата империя, над която слънцето не е залязвало никога, от тук тръгват стотици събития оставили траен отпечатък в английската и  световната история.

IMGP5066

IMGP5067

До величественият Парламент на Обединеното Кралство стои една кула с часовник. Стотици градове в света имат подобна, но едва ли друга може да се похвали с тази популярност – Биг Бен! Това е неофициалното название на голямата камбана в Часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон. Впоследствие това название започнало да се отнася към целия комплекс: камбана, часовник и кула.IMGP5041

Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм.  Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Висока е 96 м (с пилона); часовникът се намира на 55 м над земята. В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория I!“.

Биг Бен

Разходката ни продължава към Катедралата на Свети Петър или Уестминстърското абатство – една от най-известните сгради в Лондон и Обединеното кралство. Готическата катедрала, намираща се в централната част на града, в района Уестминстър е мястото, където се провеждат коронациите на британските монарси от 1066 г. насам. В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

Уестминстърското абатство

Абатството става популярно място за кралски сватби, след като принцеса Патрисия го избира за сватбата си с Александър Рамзи през 1919 г. Тогава за пръв път от 650 години абатството е ползвано за кралска сватба.

IMGP2632

Сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър се състоя в катедралата Сейнт Пол, но погребението на Даяна бе в Уестминстърското абатство през септември 1997 г., няколко дни след като тя загина в автомобилна катастрофа в Париж. А  последно тук се венчаха Принц Уилям и Кейт.

Чарлз и лейди Даяна

Изключително интересен е  Тауър /Tower of London/ - Кралският дворец и крепост на Нейно величество. Това е дворецът в централен Лондон, на северния бряг на река Темза  от времето на Тюдорите. Крепостта е най-старата сграда, използвана от британското правителство.

IMGP2868

Тауър често се идентифицира с Бялата кула, първоначалната груба квадратна крепост, построена от Уилям Завоевателя през 1078 г., за защита от норманите на местното население, така и за отбрана на Лондон от външни нашественици.  През 90-те години на 12 век крал Ричард Лъвското сърце построява оградна стена около крепостта и е изкопан ров, напълнен с вода от Темза. През 40-те години на 13 век Хенри III избелва външните стени на крепостта, което дава името й. Първостепенната функция на Тауър е като крепост, кралски дворец и затвор, особено за затворници от висш ранг, включително от кралското семейство като принцовете в Тауър и бъдещата кралица Елизабет I. Тауър също е служел като място за екзекуции и мъчения, онова място, от където Хенри VIII е управлявал така успешно Англия и в свободното си време с право или не е избил всичките си жени. В последствие Тауър е оръжейна хазна, Кралският монетен двор, офис за обществени архиви, а след 1903 г. е домът на Коронните скъпоценности на Обединеното кралство.

следва…

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)