Луи Айер - швейцарецът с българско сърце

Луи Айер – швейцарецът с българско сърце

15 октомври 2014

Просторното фоайе на Сердика център, София,  се превърна в киносалон за официалната предпремиерата  на „Швейцарецът с българско сърце“. Лентата проследява живота на швейцареца Луи Айер, припознал България като втора родина, посредством впечатляващи възстановки и интервюта със специалисти по темата.  Екипът на Българска история ще представи проекта.

Луи Айер - швейцарецът с българско сърце

Лентата е посветена на Луи Айер – име, което сме чували, но не познаваме особено добре.

DPP_15864

А всъщност Луи-Емил Айер  е швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. Кратката му биографична справка сочи, че е роден в Хомберг, кантон Берн, Швейцария през 1865 година. Учи в Лозана, Женева и Ньошател и преподава спортни дисциплини в град Вьове.

DPP_15859

В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, където да поставят основите на спортното образование в страната. Айер преподава физическо възпитание в Лом, Силистра и Русе и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс.

DPP_15858

Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз „Юнак“. Това е и една от причините четирикратният световен шампион по гимнастика Йордан Йовчев да участва в предпримиерата и по този начин да изрази уважението си към основоположника на този спорт у нас. 

DPP_15852

При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията сформира в Русе юнашки легион, с който и се включва в българската войска като доброволец. По време на Междусъюзническата война Айер е командир на 1-ва рота на 12-та лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За героизъм в боя е произведен в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст „За храброст“.
DPP_15861

При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията. За да спасят неговия живот, първоначално е зачислен към обоза, срещу което протестира. След това влиза като офицер в редовете на 33-ти пехотен полк. Айер загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в Република Македония.

DPP_15844

Предпримиерата предизвика засилен интерес и много хора се събраха за да проследят филма, представящ изключителния живот и дело на Луи Айер.

DPP_15836

Специално участие взеха и доц. Лозан Митев – преподавател от Национална спортна академия „Васил Левски“, доц. Марина Гевренова – преподавател от Национална спортна академия „Васил Левски“, доц. Владимир Станев – преподавател от Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и Ивайло Антонов – главен експерт „Войнишки паметници“ към Министерство на отбраната.

DPP_15833

Специален гост на събитието бе Йордан Йовчев – четирикратен световен шампион по спортна гимнастика

 

данни: wikipedia

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)