9783706832d926eefd71225d07c8f11c

Лучано Павароти: Аз съм много обикновен човек

12 октомври 2019

Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935 г. в Модена, Северна Италия. Той е първото дете в семейството. Има по-малка сестра. Баща му Фернандо Павароти работи като хлебар. Той също така е много добър тенор, аматьор, който внушава на Лучано любовта към музиката. Майка му Адел Вентури работи в местната цигарена фабрика. Като малък Лучано развива много таланти. За първи път пее заедно с баща си в мъжкия хор в Модена, спечелва първо място на певчески конкурс в Уелс.Играе футбол на позицията вратар за отбора в началното училище в родния си град. Всъщност преди да се заеме сериозно с музикалната си кариера Лучано мисли за кариера като професионален вратар. През 1961 г. сключва брак с Адуа Верони. Имат три дъщери. Живеят заедно до 2000 г., когато се развеждат. През 2003 г. Лучано се жени за Николета Мантовани, от която има две деца. Остава с нея до смъртта си.

На 19-годишна възраст Лучано решава дилемата относно своята кариера и се насочва към музиката. Учи при известния тенор Арио Пола, който е толкова впечатлен от неговите способности, че му дава уроци безплатно. След шест години обучение Лучано има само няколко изяви в малки градчета без заплащане. По това време се издържа като учител и застраховател. Павароти прави своя дебют в операта на Пучини „Бохеми“ в ролята на Рудолфо през 1961 г. През 1963 г. прави тази изява и в Royal Opera House в Лондон, което е и неговият международен дебют. В Америка дебютира през 1965 г. в Miami Opera.

Павароти е надарен с изключително богат глас, с голям обхват, чистота и красота, който е в най-добрата си форма през 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. Със сигурност той е най-известният тенор в света. Наричат го „Кралят на високите C’s“. Представлението му в Central Park в Ню Йорк през 1993 г. е посетено от 500 000 негови почитатели, а милиони са го гледали по телевизията. До началото на новото хилядолетие Лучано все още показва завидни умения в пеенето във високия регистър и гласът му е все още силен, но има по-малко изяви.

286.970

Павароти е познат и с дейността си на хуманист. Основател на Pavarotti & Friends годишни благотворителни концерти. Пее на една сцена с изпълнители от всякакви музикални жанрове в подкрепата на различни благотворителни каузи. Заедно с Боно от U2 събират 1 500 000 долара през 1995 г. на благотворителния „Концерт за Босна“.

Поставя два световни рекорда за „Гинес“: за най-много извиквания на бис на сцената – 165 и за най-добре продаван класически албум за The Three Tenors in Concert с Пласидо Доминго и Хосе Карерас.

През март 2004 г. Лучано Павароти прави последното си представление в операта „Тоска“ в New York Metropolitan Opera. През 2005 г. започва турне в 40 града. През 2006 г. претърпява операция от рак на панкреаса. Планираните му представления за годината са отложени. Лучано Павароти умира от бъбречна недостатъчност на 6 септември 2007 г. в дома си в Модена, Италия. Погребан е в семейната гробница близо до Модена. Погребението му е събитие, на което присъстват много известни личности и над 50 хиляди любители на музиката му от целия свят.

Павароти има две издадени автобиографии, написани в сътрудничество с американския писател и журналист Уилям Райт. Едната е „Павароти: Моята история” от 1981 г., а другата – „Павароти: Моят свят” от 1995 г. Предлагаме ви няколко цитата от втората.

Аз съм много обикновен човек. Въпреки всичко, което ми се е случвало, аз се стараех да остана обикновен човек – такъв, какъвто започнах.

Всеки ден си напомням за всичко, което ми е било дадено… Когато пеете, вие никога не знаете, кога може да загубите гласа си и това ви кара да цените времето, през което все още пеете хубаво.

В операта, както при всяко изпълнителско изкуство, за да бъдете търсен и да налагате високи хонорари, трябва да бъдете несъмнено добър, но също и известен. А тези двете са съвсем различни неща.

Като форма на изкуството операта е рядко и забележително творение. Според мен тя изразява човешката драма така, както не може да бъде изразена по никакъв друг начин, или поне не така красиво.

Нищо от това, което ми се е случвало, не ме е карало да се чувствам мрачен или потиснат. Аз обичам живота си.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)