french_onion_soup_feature

Лучена супа по френски

08 юли 2014

Този тип супи са популярни още от времената на Римската империя. Лукът, който е в основата им е леснодостъпен и евтин, така че първоначално те са били храната на бедните хора. Съвременната версия на ястието е от XVIII век и произлиза от Франция. Двете задължителни съставки са карамелизираният лук и говеждия бульон. При поднасяне отгоре се поръсва настъргано сирене и се добавят кротони, за да се напомня за първоначалния вариант на супата като храна на бедните, когато парчето сух хляб се е считало за деликатес. Според легендата, пръв е сготвил лучена супа Луи XV. При един от ловните си излети, късно вечерта кралят огладнял, но в ловната хижа имало само малко лук, масло и шампанско. Той смесил всички налични продукти и така се получила любимата на всички французи лучена супа.

Необходими продукти:
1 кг кромид лук
40 гр краве масло
1 л бульон
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжица захар, за предпочитане е кафява
100 мл бяло вино
прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус

За филийките:
½ франзела
сирене ементал (кашкавал)

Начин на приготвяне:
В тенджера на среден огън разтопете маслото. Обелете лука, нарежете на тънки шайби и прибавете към него. Добавете захарта и брашното. Залейте с виното, намалете огъня и оставете да къкри непокрито, като разбърквате често, докато лукът не се оцвети в златист цвят. Добавете бульона. Включете на силен огън и след като супата заври я оставяте отново да къкри за около четвърт час. Междувременно във фурната запечете филийките. Разпределете супата в огнеупорни съдове, поставете отгоре филийките и поръсете със сиренето. Запечете съдовете в нагорещената фурна до разтопяване на сиренето и образуването на хрупкава коричка. Поръсете с мащерка и поднесете.

Още интересни кулинарни изкушения може да откриете в страницата на inlife.bg във Facebook!

снимка: howtofeedaloon.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)