photo-117-1140x796-880x614

Любимата закуска на Екатерина Велика: чай с водка и блини с хайвер

07 януари 2017

Днес Русия празнува Рождество Христово и това е повод да се обърнем към историята и да си припомним коя е била любимата закуска на Екатерина Велика, а и на много руснаци, разбира се. Екатерина Велика знаменитата императрица на Русия е една от най-интересните  и спорни Дами в световната история. 

42
Няма спор, че със своите действия и управление на Русия, тя я превръща в истинска Империя, успяла да се споразумее с Англия, да постави на място Османска империя, да воюва с войни и дипломация и отстоява могъществото на необятната страна, да построи Зимния дворец и събере най-богатата световна колекция от произведения на изкуството в неговите зали, да разбие силата на духовенството, да потушава множество въстания, да прибави повече от 200 000 кв. мили към руската територия, да заблести над цял свят северното сияние на Санкт Петербург, да сътвори „Златния век“ на една толкова разнолика държава.

15879564_588058241393329_1478439979_n

Наред с редица свои странности, тя имала и интересна любима закуска. Екатерина Велика обожавала да започва деня по руски, независимо, че всъщност е германка –  с чай с водка и блини с черен хайвер.
Ето как да си приготвим и ние подобна закуска. Не, няма да приготвяме хайвер – при него е ясно: колкото е по-скъп, толкова е по-добър. Освен това – нека предложението ни да не е за закуска. Все пак да започнете деня с водка, само защото Екатерина Велика така е правила…Най-добре пригответе това изискано и скъпо кулинарно приключение за вечеря.

15910196_588057938060026_2021922024_n

И така: блини! За тази цел ви е необходимо едно яйце, чаша мляко, което разбивате хубаво с щипка сол и щипка захар, и към така получената смес добавяте брашно, докато стане хомогенно и малко по-гъсто от това за обикновените палачинки. Намазвате тигана с масло и с малко черпаче сипвате от сместа и пържите. Блините трябва да са малки, за да са вкусни и изискани.  Когато станат готови ги намазвате по стар руски обичай с масло.

Сервирайте с финес закуската на Екатерина /добре де, вечерята/, сипете си водка и смело мажете със сметана и червен хайвер по малките блини. Да празнуваме руската Коледа!

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)