maxresdefault

Любимите детски книги на всички времена

01 юни 2019

С тези книги сме израстнали. Те са част от нашия живот и сигурно и днес тайничко ги прелистваме и с удоволствие ги четем на децата си. Произведения, които са издържали проверката на времето и поколенията, които са създавали и продължават да създават светове и мечти.

Още по темата: Детето в теб!

 

Не е учудващо, че ще започнем с романа на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата“, която Филип Уомак нарича „най-мощният и необичаен образец на детската литература.“

detski_i_domasni_prikazki

На второ място са приказките на братя Грим, сред които „Жабокът принц“, „Хензел и Гретел“, „Железният Ханс“…

Приказките на Ханс Кристиан Андерсен и героите им с част от живота на всеки един от нас. Следват приказките на Шехерезада, известни и като „Хиляда и една нощ“ за Аладин, Али Баба, Синбад мореплавателя.

В списъка не можем да пропуснем прекрасните книжки „Питър Пан и Уенди“ от Джеймс Матю Бари, „Хрониките на Нарния“ от Клайв Луис, „Хобит: Билбо Бегинс или дотам и обратно“ от Дж. Р. Р. Толкин, книгите за Хари Потър от Джоан Роулинг,„Как се дресира дракон“ от Кресида Коуел, ,„Приказка за зайчето Питър“ от Беатрикс Потър и др.

44303_1

Една от най-любимите детски книжки на всички времена е и „Пипи Дългото Чорапче“ на Астрид Линдгрен, приказките на Шарл Перо и „101 далматинци“ на Доуди Смит. И да не забравяме – „Мечо Пух“, чиито цитати и днес не спираме да  ползваме в ежедневието си.

А ние имаме и своите вечни български приказки и легендарни заглавия – „Патиланско царство“ на Ран Босилек,  „Меко казано“ и „В лунната стая“ на Валери Петров, „Ян Бибиян“ от Елин Пелин, „Ането“ и „Тошко Африкански“ от Ангел Каралийчев и други.

Добавете и вие любимата си детска книжка, която сме пропуснали да споменем…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)