Любка Биаджони: Музиката ме свързва с хората

01 октомври 2015

Любка Биаджони е родена и израснала в Рим. Баща й е италиански политик, синдикален лидер и комунист, влюбен в операта. Майка й Цветана е българка, преводач в българското посолство и в БГА “Балкан”. Любка прекарва детството си между класическата гимназия в Рим, двора на църквата „Св. Георги“ в София и българските черноморски курорти. В градинката до църквата играла с братовчедка си и се разхождала с дядо си, който е бил опълченец и за кратко дори кмет на София.

След София Любка все пак записва философия в Рим. Следват специализaции при Карл Остерайхер, Норберт Балач, Ленард Бърнстейн, Валери Гергиев и Иля Мусин. Асистент-диригент е в Сентъри хол в Токио, Aрена ди Верона, Залцбург, Генуа. Обикаля света, отдадена на музиката и убедена, че точно тя няма да стане просто нечия съпруга и да си стои у дома да си гледа децата. Докато един ден не среща бъдещия си съпруг – Енох цу Гутенберг, при когото е поканена като асистент-диригент. Точно като в приказките този невероятно галантен аристократ я изненадва с нестандартно предложение за брак само шест месеца след познанството им. Кани я на театър в местния културен дом в Гутенберг, на фестивал, на който той е патрон, и пред хиляди хора я представя на немски като своята годеница и бъдещата баронеса.

През 2000 г. заедно със съпруга си барон Енох Цу Гутенберг, който също е диригент основава един от най-изисканите фестивали за класическа музика в Германия – Herrenchiemsee Festspiele. Той се провежда ежегодно, през месец юли в Огледалната зала на двореца на Лудвиг II. Херренкимзее, наричан баварския Версай е разположен на остров, сред езерото Кимзее, на около 80 км. от Мюнхен. Оркестърът и хорът на Софийска филхармония гастролират на фестивала в Бавария, по покана и под палката на Любка Биаджони. с оперите „Набуко“ от Джузепе Верди (2008 г.), „Фалстаф“ от Джузепе Верди (2011 г.) и „Ариадне в Наксос“ от Рихард Щраус (2013 г.).

През 2013 г. Любка Биаджони създава своя оркестър „София Симфоникс“ и има за цел да показва високото музикално изкуство на българските музиканти в чужбина. Оркестърът триумфира в Германия на фестивалите „Класик ам зее“, Ерланген („Травиата“ на Джузепе Верди (2013 г.), постановка, сценография, костюми и диригент Любка Биаджони и „Риголето“, опера от Джузепе Верди ( 2014 г)., постановка, сценография, костюми и диригент Любка Биаджони); „Херенкимсее фестшпиеле“, Бавария (Концерт, с произведения на Рихард Щраус и Ектор Берлиоз (2014 г.) и операта „Манон Леско“ на Джакомо Пучини , 2015 г.), постановка, сценография, костюми и диригент Любка Биаджони и представяне на детски образователни концерти в Байройт (2014 и 2015 г.).

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)