Любовно обяснение в ефир за... коалиция

Любовно обяснение в ефир за… коалиция

18 октомври 2014

В последните дни следим с подчертано внимание консултациите между ГЕРБ и останалите парламентарно представени политически сили за създаване на кабинет. След неуспеха с БСП, ДПС, РБ, относителните стъпки с НФСБ и буквалното отцепване на ББЦ, вече бяхме загубили интерес към възможните конфигурации. Дори и залаганията станаха безинтересни.

И ето, че дойде и  „Панорама“ на Бойко… Но не Борисов, а Василев.  Институционалното предаване от години е изповедалня на родните политици, но този път стана и подходяща сцена за откровения и подаване на ръка между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторски блок. Какво ти подаване на ръка? Направо обяснение в любов!  Удивително разбирателство, желание за съвместно управление и съвпадащи позиции демонстрираха тази вечер тримата представители на съответните сили - Румяна Бъчварова, Радан Кънев и Валери Симеонов.

Накрая на последния въпрос на водещия – дали е дошъл моментът на смиряване в българската политика, Бъчварова обобщи с усмивка: „Радвам се да чуя, че имаме реформаторско мнозинство – смирението може да ни доведе до решаването на проблемите и до това да не караме българските граждани да се примиряват“.

Стартът даде представителката на ГЕРБ, която отговори на въпроса какво е отношението на партията на Бойко Борисов към модела „Пеевски“, като дори два пъти назова по име неуспелия кандидат за шеф на ДАНС. Досега от началото на преговорите, които ГЕРБ води с всички политически сили, това не се беше случвало. А участието на РБ в евентуална бъдеща коалиция минава именно през ясно формулиране на отношението към този порочен модел.
Кънев приветства и „днешната стъпка на ГЕРБ за прекратяване на преговорите с ББЦ“ – крачка, която той категорично подкрепял.

В началото на разговора лидерът на НФСБ Валери Симеонов не бе особено категоричен.Няколко минути по-късно обаче даде да се разбере, че патриотите няма да са пречка за съставяне на правителство, дори бъдещото управление да не се ангажира с изпълнение на сериозни акценти от програмата им, какъвто например е връщането на казармата.

Накрая Бъчварова обобщи, че изискването на ГЕРБ ще е в бъдещото управление решенията да се взимат с консенсус, като се търсят консултации и допирни точки. На реплика от Симеонов, че една седмица няма да стигне, за да се уточнят всички подробности между бъдещите коалиционни партньори, тя обясни, че до месец, месец и половина може да се изработи политически документ по приоритетитеи да се продължи след това с изготвянето на план за действие и законодателна програма.

Кънев я допълни, че разработването на сериозни части от законодателната програма по германски модел може да стане още преди подписване на коалиционното споразумение, стига експертни групи да започнат навреме работа.

обработка на текст: В. Симеонова
снимка: БНТ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)