Люксембург: Великото и странно Херцогство в сърцето на Европа

Люксембург: Великото и странно Херцогство в сърцето на Европа

06 ноември 2014

Днес във фокуса на световното икономическо внимание попадна Люксембург със скандалите, които се вихрят относно данъчните привилегии на Великото Херцогство, предоставени на редица световни мултинационални компании.

Люксембург: Великото и странно Херцогство в сърцето на Европа
Великото Херцогство Люксембург е наистина интересно и странно място. Една монархия във вътрешноконтинентална Европа, която макар да е една от  най-малките държави в света /502 000 души/, привлича интереса на хората с пари от цял свят.

IMGP6318

Люксембург е един уникален микс от влиянията на съседните Белгия, Германия и Франция, но категорично със свои собствени черти и особености.

Искаме да ви представим любопитните факти за Люксембург и да направим един калейдоскоп на Херцогството, през интересни подробности и факти:

 

  • 1867 е годината, в която Великото херцогство е обявено за независима и неутрална страна. След като и в двете Световни войни е окупиран от Германия, Люксембург прекратява неутралитета си с присъединяването си към съюза Бенелюкс през 1948 и към НАТО през следващата година.
  • Люксембург е една от шестте страни-учредителки на Европейския съюз. Именно в тази връзка днес звучат странно привилегиите и офшорният й статут, при положение, че е една от основателките на ЕС.
  • Люксембург е наследствена конституционна монархия. Според конституцията от 1868 г., изпълнителната власт се разпределя между Великия херцог и кабинет, начело на който стои министър-председателят. До скоро тази длъжност се заемаше от Юнкер, който сега оглави Европейският съюз.

IMGP6208

  • Законодателната власт се упражнява от еднокамарен парламент, избиран директно на всеки пет години. Държавният съвет, състоящ се от 21 пожизнено назначавани от Великия херцог членове, има съветническа функция при писането на законите;
  • БВП е в размер на 18,2 млрд. евро и се генерира от:  селско стопанство 1 %, промишленост 8 %, услуги и банков сектор 91 %. Това със сигурност обяснява защо там има финансови скандали, а не промишлени, например!

IMGP6227

  • Люксембург има една от най-ниските безработици в света – 1,8% по данни от 2007 година, както и ниска инфлация;
  • Люксембург е многоезична страна. В ежедневието се говори на люксембургски, което си е чист немски език  с франконски диалект. В началните училища се преподава предимно на немски, а в гимназията се преподава на френски. Освен това всички говорят английски. Многоезични поданици!;

IMGP6236

  • Великото Херцогство Люксембург е на първо място в света по доходи на глава от населението;
  • В периферията на Люксембург расте СИТИ, което скоро ще конкурира Лондонското.

IMGP6254

Извън тези интересни факти, Люксембург е много романтичен град, с красиви стени и стърчащи кули на замъците по фламански образец, многолик, културен и младежки. Финансовият сектор акумулира млади хора от цял свят и лицето на града е свежо и модерно. Всичко е спретнато, точно и скъпо.

IMGP6278

Люксембурци, благодарение на стратегическото си място са прихванали най-добрите неща от съседите си: немска дисциплина, точност и организация, френска кухня и любов към живота и настроението, белгийска търговска хитрост и предприемчивост и в добавка…много пари и свобода.

IMGP6288

Това  позволяват на Великото Херцогство да се счита за една от най-интересните и атрактивни точки на Планетата ни.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)