chilli-peppers-on-finally-good-news

Лют фен на лютите чушки!

04 април 2018

Те са плодове на тропически храсти от рода Capsicum, които са богати на веществото капсаицин – „виновник“ за лютивия им вкус. Родината им е тропическа Америка, където са били култивирани много преди откриването на континента – около 3000 г. преди Христа. Лютите чушки достигат до европейските пазари благодарение на испанските и португалските мореплаватели в края на XV и началото на XVI век. В наши дни отглеждането на люти чушки се осъществява в повечето тропически и субтропически страни, като най-разпространено е в Индия и Тайланд. Ползите от лютите чушки са много и най-разнообразни. Те се отличават с високо съдържание на витамини и минерали, протеини и захари. В 100 гр. люти чушки се съдържат: калций – 10 мг, магнезий – 13.2 мг, фосфор – 24 мг, витамин С – 76 мг, витамин А – 115 мг , витамин Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. Любопитен факт е, че съдържанието на витамин С само в 3 люти чушлета се равнява на това в цял килограм лимони, а 2 чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма ни от витамин С и повече от 10% от необходимия ни витамин А.

Най-характерната съставка на лютите чушки – капсаицинът, е веществото, което им придава характерния лютив вкус и уникалните свойства. Той е известен е като един от най-силните антиоксиданти с множество ползи за човешкото здраве. Колкото по-високо е съдържанието на капсаицин в даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Капсаицинът е уникално по рода си вещество и има способността да убива ракови клетки, да предпазва тялото от синусови инфекции, а също така действа благоприятно върху ставните болки, има антивъзпалителен ефект и се грижи за успокоението на стомаха. Друга причина, за да ядем повече люти чушки е, че когато вкусът е леко пикантен това оказва положително влияние върху кръвното ни налягане, постепенно се намалява консумацията на сол до минимум и се стимулира секрецията на жлъчен сок, което води до по-добро храносмилане. Лютите чушки са незаменимо оръжие и в борбата с излишните килограми. Те имат свойството да разграждат мазнините и да спомагат за тяхното изхвърляне от организма като активизират кръвообращението, карат ни да се изпотяваме, нормализират обмяната на веществата, ускоряват метаболизма и помагат на организма ни да изхвърли токсините. Освен това те подпомагат възстановяването на кожата, премахвайки целулитните депа. Доказано е, че консумацията на една чаена лъжичка много лют червен пипер след всяко хранене изгаря по 15 калории, като на практика лютивината „окислява“ цели слоеве мастни натрупвания. Лютото има положителен ефект и върху укрепването на косата и ноктите. Влияе благотворно на растежа им, защото подобрява кръвообращението на тъканите. Пикантната храна е горещо препоръчвана от специалистите на жени с тънка и чуплива коса и нокти.

При депресия и меланхолия можете да си оправите настроението вместо с шоколад с едно люто чушле, тъй като при яденето на люти чушки жлезите ни започват да отделят хормоните на удоволствието – ендорфин и серотонин. Това успокоява нервите ни, намалява последствията от стреса и действа като слабо болкоуспокоително. Също така активизира жизнените ни сили, укрепва имунитета, възвръща апетита към храната и радостта от живота. Ако пък имате проблеми със съня можете да използвате люта чушка като сънотворно „хапче“. Лютото има сгряваща функция и по този начин отпуска нервите, което ни помага по-бързо да заспим. Консумацията на люти чушки действа благоприятно и на жени с гинекологични проблеми като нередовен месечен цикъл, причината за който е недостатъчно сън и почивка, заседнал начин на живот, нередовно и непълноценно хранене и силно емоционално напрежение, понеже регулира работата на яйчниците. Лютата чушка помага още при алергични заболявания, болести на дихателната система; атеросклероза на съдовете; пречи на развиване на диабет тип 2, доброкачествени тумори, служи за профилактика на рака, намаляване на холестерола и др. Лютите чушки от векове са смятани и за мощен афродизиак, който усилва мъжката сила и възстановява потенцията, а ликопенът и капсаицинът са средство за борба с остаряването.

Въпреки всичко обаче, не е препоръчително да се прекалява с консумацията им. Лютите чушки трябва да се употребяват с мярка, защото те са противопоказани за хора с увредени черва, бъбреци, стомах, черен дроб, както и за онези от нас, които имат язва на жлъчката и на дванадесетопръстника, гастрит, колит, холецистит, заболявания на щитовидната жлеза, епилепсия, глаукома, някои кожни болести, проблеми със задстомашната жлеза и за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Много често лютото може да наруши функцията на стомаха и червата, в резултат на което могат да се появяват болки, а понякога дори и кървене. Специалистите в гастроентерологията все още не са на едно мнение относно това дали лютите чушки са полезни или вредни, т.к. макар лютивината да действа раздразващо на стомаха и да е противопоказна при язва, в същото време има регистрирани случаи на хора успели да излекуват язвата си благодарение на тях. Това най-вероятно се дължи на стимулирането на отделяне на слуз в стомаха, при което се създава предпазен слой върху стомашната лигавица.

снимка: finallygoodnews.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)