Pupe6-sus-skaridi

Лятна свежа супа от пъпеш и скариди

15 август 2016

Знаете ли че, пъпешът е известен още от времето на Вавилонската Империя? В Европа, а и в България, е пренесен от древните гърци и римляни. Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност. Предлагаме ви една нестандартна рецепта, която ще зарадва не само любителите на този вкусен сезонен плод, но и почитателите на морските дарове.

Необходими продукти:
1 добре узрял пъпеш „Медена роса“
20 сварени скариди
2-3 с.л. зехтин
2-3 с.л. оцет
люто табаско
сол
черен пипер на вкус
стрита сушена и прясна мента.

Марината за скаридите:
1 с. л. рибен сос
1 лайм

Начин на приготвяне:
Измийте добре пъпеша и го изстудете за една нощ в хладилника. Разрежете го внимателно на две и го почистете от семките. След това внимателно издълбайте половините, като оставите около сантиметър по края. Пасирайте останалия плод и добавете към него малко вода до получаване на гладка смес. Добавете олиото и подправките и изсипете супата в „купичките“ от пъпеша. Междувременно почистете скаридите и ги мариновайте. Добавете скаридите и пресните листа мента в купичките. Преди да сервирате поръсете с няколко капки олио и сушена мента.

За да научите още интересни рецепти посетете страницата на inlife.bg във Facebook!

текст: Елена Михайлова
снимка: lepetitchefsb.blogspot.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)