dsc_0756-880x586

Магданозени кюфтенца със сос от сметана, лимон и черен пипер

03 септември 2019

Необходими продукти:

За кюфтетата:
4 големи връзки магданоз
2 яйца
2 с. л. брашно
50 г натрошено саламурено сирене
1 скилидка чесън
1 щипка сода бикарбонат
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

За соса:
200 г заквасена сметана
сокът и кората от половин лимон
½ ч.л. черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Изчистете магданоза от едрите дръжки, оставете само най-фините части от тях и листата. Измийте го добре и го оставете да се подсуши. Сложете магданоза в кухненски робот и го смелете на ситно, но внимавайте да не се получи каша. В наситнения магданоз добавете яйцата, содата, брашното и подправките (ако обичате по-пикантна храна, добавете и малко лют пипер). Разбъркайте добре до хомогенна смес. Добавете натрошеното сирене и нарязания на ситно чесън и разбъркайте още веднъж внимателно. Консистенцията трябва да бъде лека, брашното не бива да образува гъсто тесто с яйцата. Ако се получи по-суха смес, добавете лъжица или две кисело мляко. Оставете сместа до почине 15-20 минути.

През това време може да приготвите соса. Разбъркайте всички съставки за него и го оставете да престои в хладилника, докато кюфтенцата станат готови.

Загрейте олиото за пържене на средна температура. Достатъчно е да сложите толкова, че равномерно да покрива дъното на тигана. С помощта на супена лъжица се загребва от магданозената смес и внимателно се изсипва в загрятата мазнина. Пържете кюфтенцата по около две минути от всяка страна. Оставете готовите кюфтенца върху кухненска хартия или салфетки, да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте със соса.

снимка: chubritza.wordpress.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)