Магията на Дзукеро в София – изживяване, което е трудно да забравиш!

18 септември 2019

Не си спомням кога за пръв път чух Дзукеро. Знам обаче, че го запомних заради мощния му глас, музикалността му и изключителната искреност в изпълнението му.

Буквално за нула време Дзукеро се превърна в световна поп знаменитост, а великите музиканти не спираха да сипят суперлативи по негов адрес.

TON_4371

„Както Брус Спрингстийн представя Америка, а Боно – Ирландия, Дзукеро е гласът на Италия за цял свят“, заявява Стинг в свое интервю. „Момчешката усмивка на Дзукеро го превръща в най-очарователния човек, а гласът му може да се сравни с отлежало уиски“, категоричен е Боно. Сред суперлативите, които се срещат за харизматичния изпълнител с най-сладкия сценичен псевдоним (на родния му език zucchero означава захар), е и „човекът, запознал родината си с ритъм енд блуса“, и „италианският Джо Кокър“

Всъщност самият певец и композитор, известен и със страстта си към шапките (твърди, че притежава около 350 броя, като не държи да са маркови или скъпи), отдавна вече се е издигнал така, че сам може да дава оценки на колегите си.

TON_4563

Списъкът на музикантите, с които е пял и свирил Дзукеро, също може да предизвика завист у мнозина звезди и възхищение у феновете – Майлс Дейвис, Лучано Павароти, Андреа Бочели, Джони Холидей, Шиниъд О`Конър, Мейси Грей и т.н. Дори Ерик Клептън е бил бек вокал на Дзукеро (по време на записите на албума „Oro Incenso e Birra“, в песента „Wonderful World“). Не е зле за момче от Реджо Емилия.

Преди известно време, същото това пораснало момче от Реджо Емилия дойде в София и ни отнесе. Дзукеро ни разходи из двата музикални свята – този на италианското белканто и другия – на блуса, на виещите и стържещи китари. Показа ни интелигентна и емоционална музика, богата на различни поп, рок и блус вибрации, предадена невероятно от неговия наистина уникален глас.

TON_4455

Какво повече му трябва на едно момиче, пораснало през 80-те като мен?

Нищо, освен редица бисове, които той подари с удоволствие на българската публика.

TON_4543

След подобна музикална вечер, продължила цели 3 часа (без нито секунда почивка) мога само да кажа:

 Grazie, Maestro!

Репортер: Пепа Попова
Оператор:
Венелин Бакалов
Фотограф:
Антон Хариев
Постпродукция:
Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)