Европейска нощ на учените

Магията на науката завладя София в „Европейска нощ на учените 2015″

26 септември 2015

Ако някога сте се чудили с какво ли се занимават изследователите в различните точки на континентите и с какво науката може да е толкова притегателна, то със сигурност вечерта на 25 септември е бил идеалният шанс да получите отговор на този въпрос.

И тази година, „Европейската нощ на учените“ се проведе едновременно в около 300 града в Европа и света, като в България завладя едновременно 6 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Европейска нощ на учените

Сред участниците в мега събитието бяха Нов български университет, Британският съвет – България, Единен център за иновации – БАН, Тракийски университет в Пловдив, Медицински университет Пловдив, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Медицински университет – Варна и др. , които традиционно отвориха врати за широката публика, за да демонстрират пред гражданите своите научни постижения и да открехнат вратата към предизвикателните и любопитни страни от живота на учените.

Официалното откриване на инициативата в столицата бе в Националната галерия „Квадрат 500″, където бяха представени най-различни презентации – на проектите „Науката в картини и слово“ на НБУ, Иновационната лаборатория на Самсунг, „Археологическите тайни на София“, „Космическото бъдеще на човечеството“, демонстрация на безжично електричество чрез уникалния уред – Трансформатор на Тесла и много др.

Европейска нощ на учените

Е, убедени сме, че ако сте били сред гостите на тазгодишното издание на „Европейската нощ на учените“, със сигурност сте почувствали искрата, която гори в сърцата и умовете на всеки един от хората, благодарение на които човечеството върви напред.

текст: Митко Попов
снимки: Константин Николов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)