Магията на Сурва Перник 2018

30 януари 2018

В уикенда всички погледи бяха вперени в Перник – мястото, където традиционно се провежда един от най-големите маскарадни фестивали в света – СУРВА ПЕРНИК. Тържество на традициите с традиция!

Още по темата: Невиждано шоу даде старт на „Сурва“ Перник 2018

IMG_5830Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.

IMG_5538IMG_5500IMG_5609IMG_5688

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателен спектасъл на групите.

IMG_5631IMG_6408

В петък вечерта /бел.ред 26 януари 2018/ всички ние станахме свидетели на невиждано шоу за откриването на Сурва 2018! Феноменални изпълнения оставиха присъстващите без дъх! Майсторите на танца с 18 огнени тъпана, нов сурвакарско-кукерски танц срещу злото, нова песен за Перник, Мистерията на българските гласове и Поли Генова.

IMG_6177Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Областният управител Ирена Соколова с воеводата на една от групите

Областният управител Ирена Соколова с воеводата на една от групите

В съботния и неделен ден перничани и гости станаха свидетели на неспирен звън и атрактивни дефилета на отделните групи. Слънчевото време допринесе особено за настроението и прекрасните впечетления от тазгодишното издание на Фестивал Сурва 2018! Адмирации заслужава и управлението на град Перник, в лицето на кмета д-р Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова за отличната организация на едно толкова мащабно събитие.  Полицията също бе на ниво и успя да овладее огромния поток от коли и автобуси, стекъл се в града.

Още по темата: In LIFE с най-атрактивната репортерка – Анна Панайотова на Сурва Перник 2018

 IMG_5823

Ние, In LIFE TV, също се забавлявахме от сърце в карнавалните дни, а нашата репортерка Анна панаюотова определено бе най-интересна и атрактивна.
Сурва Перник -  тържество на традициите с традиция!

репортер: Анна Панайотова
редактор: Валерия Симеонова
фотограф: Михаела Борисова
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Симеон Симеонов


Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)