Магията Сурва започна

16 януари 2018

Магията Сурва започна в област Перник по традиция на 13 януари. Сурвакарските групи на град Земен и село Пещера се събраха пред младежкия дом на Земен, за да дадат старта на Сурва – една традиция, която ревностно се спазва и почита в общината.

surva1

Около запаления огън, под звуците на барабаните и тежките звънци, млади и стари спазиха обичая, който датира от далечни времена. Приемствеността между поколенията и спазването на традициите е живо доказателство за това, че само така ще пребъдем гордо във времето. Екипът ни обиколи заедно с кукерите няколко населени места в Краище, Пернишко, където традицията е най-красива, най-истинска и най-ревностно спазвана. Древната ергенска обредност е част от българската фолклорна традиция, която среща живите и носители, популярни с наименованията – сурвакари и кукери. Присъстващите бяха дошли да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени и да си пожелаят здраве и късмет.

surva2

На Сурва всичко е истинско. Фолклорните групи към читалищата на населените места в района заразяват присъстващите със своята енергия и плам, който носят в сърцата си. На импровизираните сцени се случва магия, която завинаги остава в спомените на всеки, имал шанса да присъства и да й се наслади.

репортери : Ася Георгиева, Калина Станева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Михаела Борисова
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)