991-ratio-kataluniia-madrid

Мадрид: Повече автономия, но не и независимост на Барселона

30 октомври 2017

Министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис не изключи, че днешната криза в Каталуния може да доведе до разширяване на статута на автономията на провинцията.
 
„Изключвам независимостта, но не и голяма автономия, въпреки че и сега това един от регионите с най-широки пълномощия и компетенции не само в Испания, но и в целия свят“, заяви Дастис в отговор на въпрос за възможния изход от кризата.
 „Каталуния, това е Испания“, скандираха  стотици хиляди каталунци по улиците на Барселона. Повече от милион испанци в Барселона се обявиха за единството на Испания. Това стана 48 часа след провъзгласяването на „Каталунска република“, което наля масло в огъня, предаде АФП.

Събралите се в центъра на Барселона с призива за единство на Испания приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието. Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото „Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване“, отбелязва ДПА. Някои от демонстрантите скандираха „Пучдемон в затвора“. 

Guliver/Getty Images

Според министъра отстранения от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон „теоретично“ може да участва в регионалните избори през декември. „Не зная какви ще са съдебните действия до 21 декември. Ако отиде в затвора до този момент, то той мисля не е лишен от правото (да участва в изборите)“, отбелязва Дастис. Дастис предупреди привържениците на независимостта на Каталуния да не бойкотират изборите, тъй като те ща са проведени „според закона и следователно резултатите от тях трябва да бъдат признати след провеждането им“, предаде РИА-Новости.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)