Македония

Македонският парламент с конституционни промени заради името на страната

20 октомври 2018

Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония.

„За“ гласуваха 80 депутати, а 39 се обявиха против решението.

Според македонски медии осем от гласувалите „за“ са от опозицията. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в парламента на Република Македония – бойкотираха гласуването.

С това гласуване се поставя началото на процедурата за смяна на името на страната, което беше договорено чрез споразумение с Гърция, подписано през юни. Двете държави се разбраха новото име да е Република Северна Македония. Споразумението е необходимо за отваряне на пътя на Македония към членство в ЕС и НАТО.

Гласуването се провежда след референдума за смяна на името, който се проведе на 30 септември. 91% от гласувалите подкрепиха членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция, но при недостатъчна избирателна активност от 36%.

Приетото от парламента решение поставя началото на дълга процедура, която включва още две гласувания.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес отбеляза, че македонският премиер социалдемократ Зоран Заев е успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Източник: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)