item_download4

Макрон нарече Холандия и Австрия „новата Великобритания“ на ЕС

20 юли 2020

Напрежението и разделението по време на срещата на евролидерите в Брюксел не спада, като френският президент Емануел Макрон изказа сурови коментари по отношение на холандския министър-председател Марк Рюте и канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Лидерите спорят как да създадат мащабен фонд за възстановяване, чиято цел е да помогне на Европа да се измъкне от най-дълбоката рецесия след Втората световна война, и какви условия да бъдат приложени за страните, които биха използвали парите.

Тридневните преговори за разпределението на парите от спасителния план не доведоха до някакъв напредък, тъй като „пестеливата четворка“ – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, настоява съотношението между безвъзмездни средства и заеми в спасителния фонд на ЕС да се промени в посока 350 към 400 млрд. евро (при първоначално предложение за 500 млрд. евро към 250 млрд. евро). Рюте и Курц най-силно се противопоставят на призивите основната част от средствата от фонда за възстановяване на европейската икономика да бъдат отпуснати като безвъзмездни помощи, като освен това настояват за реформи в страните, които ще използват средствата.

Според свидетели, говорили пред France 24, Макрон е излязъл от залата по време на преговорите и е обвинил Рюте, че се държи като бившия британски премиер Дейвид Камерън – чиято стратегия „завърши лошо“.

Камерън често поемаше твърда линия на срещите на върха на ЕС, търсейки отстъпки за Великобритания, но в крайна сметка загуби референдума за Brexit – и работата си.

Според официални лица Макрон е обвинил двамата лидери, че настояват средствата за възстановяване да бъдат под формата на заеми със заложени строги условия, а не като безвъзмездни средства – и е казал, че по-скоро ще се отдалечи, отколкото да направи лоша сделка.

Франция иска най-малко 400 млрд. евро да бъдат достъпни като безвъзмездни средства, но Холандия и Австрия отказват това предложение.

Специалната среща на върха на ЕС за пакета за причинената от коронавируса криза отново се удължава. Разговорите бяха прекъснати сутринта в понеделник и се предвижда да бъдат възобновени в 14:00 ч местно време (15:00 ч българско), съобщи говорителят на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Twitter.

Така срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители вече продължава с два дни повече от предвиденото.

Холандският премиер Марк Рюте заяви след прекъсването, че лидерите на ЕС постигат напредък в постигането на споразумение за мегафонда, но предупреди, че дискусиите все още могат да се разпаднат.

„На моменти преговорите не изглеждаха добре снощи, но усещам, че като цяло постигаме напредък“, заяви Рюте пред репортери в Брюксел.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)