MAK-Vienna-110606

МАК – 150 години един различен музей във Виена

11 октомври 2014

Зад красивата сграда с червени тухли (твърде нетипични за Виена), гордо разположена на ринга в австрийската столица се крие неподозирано богатство. Всъщност това е музеят МАК – една легендарна сграда с история тясно свързана със развитието на Виена и на потребителското общество.

МАК - 150 години един различен музей във Виена

МАК – 150 години един различен музей във Виена

Построен през 1864 година по поръчение на Императора за Музей на техническите и дизайнерски постижения за бита, МАК е била една от най-внушителните зали за експозиции за времето си. Притежавала е (и днес също притежава) голямо пространство за излагане, където могат да се представят минимум 600 000 предмети и обекти. Това е нормален процес, отчитайки историческото развитие на Австро-Унгарската империя от края на 19-ти век и лидерската й икономическа и политическа позиции не само в Европа, но и в света.

bob-jackson-super-legend

Нововъведения, технологии, новите предмети за бита, първите вещи на тържествуващото и до днес потребителско общество е трябвало да имат своето достойно представление. Това е било МАК за времето си.

1900_raum_1

Но както ви е добре известно, тези цивилизации и общества не разрушават нищо, което са изградили, а само го развиват и надграждат, така е и с МАК. Днес той цъфти в поредната си експозиция и празнува своя 150-ти рожден ден.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И ако се замислите – дизайнът присъства във всичко около нас и играе важна роля в живота ни – от мебелите, декорациите, храната, дрехите… та чак до демократизацията на знанието и елементарната ни култура на живот.

800px-Thonet_chairs_Wien_museum_Karlplatz

Ето защо и днес МАК е жив и представя именно тази култура.
Да знаете – едно от най-очарователните неща днес в музея е експозицията на легендарните мебели за обзавеждане Toneth. И до днес те са емблема на виенските салони и са посланието на австрийската дизайнерска мисъл към света. С меките си извивки и изисканост те са нарицателно за вкус и стил.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)