Малкият Земен с грандиозен Сурвакарски Фестивал

14 март 2017

Земен е един от най-малките градове в България и се намира в район, сякаш забравен от Бога – Западните покрайнини. Но не си мислете, че будните хора на този град са се примирили с тези лоши дадености. Точно обратното!

DSC03463
Земен е един от най-интересните градове на България, който в последните години, благодарение на управлението си и интензивния си ПР става все по-любопитна дестинация за почитателите на екологичния и културно-историческия туризъм. Всичко това е резултат от стратегията на Общината за развитие, дължи се на  синергията на общинската администрация и кмета на града Димитър Сотиров, на будните граждани и редица известни личности, съпричастни с каузата за развитие на Земен, както и на всеки един жител от общината.

DSC03564

За търсачите на съкровища, трябва да разбулим тайната: Земен има поне две уникални исторически богатства! Първото – това е световно известният ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР, паметник на културата и под защита на ЮНЕСКО и второто богатство – уникални етнографски традиции и СУРВАКАРСТВО.

Още по темата: Земенският манастир – знакът на българина


Именно Общински Фестивал Сурва е поредната причина да гостуваме в Земен. При това с удоволствие, защото In LIFE TV е Ексклузивен медиен партньор на Фестивала.

DSC03516

Този невероятен празник на етнографската култура на района, това ненадминато тържество на емоциите и традициите затвърди позицията на Земен като културно средище и център на националната идентичност.

DSC03562

Фестивал Сурва Земен събра земенчани, жители на земенска Община, на съседните общини и много приятели и гости от близо и далеч. Истински празник на  традициите, празник на ненадминатия български фолклор, празник на  националното си самочувствие и самоопределеност, празник на България! Девизът на Земен – „Да пребъдеш гордо във времето“  – получи поредното доказателство и цветна и звучна реализация.

DSC03577

Фестивал Сурва Земен се е роди през не толкова далечната  2005 година по идея на кмета на Земен  - Димитър Сотиров. Той решава да учреди този форум, за да може групите от общината – най-добрите в България, да имат своята родна, земенска сцена за приказното си сурвакарско представление, за да могат земенчани, приятели и гости да бъдат заедно и всеки път да съпреживяват красотата на традициите  и уникалната етнографска култура на района.

Още по темата:  Димитър Сотиров: Тук живеят много „здрави“ и много амбициозни хора

За да могат гостите на Земен да заобичат градчето и всеки път с удоволствие да се връщат из изконните земи на българските традиции.

DSC03634

В годините фестивал Сурва Земен е подкрепен от сърце от всички представители в общинските съвети на града и това е повече от показателно. И е важно да го кажем сега, преди поредните избори – ето как в Земен представителите на всички политически сили са единни, когато става дума за традициите, за ревностното им спазване, за българщината.

DSC03686

В годините, различните издания на Фестивала са подкрепяни от представителите на бизнеса, културата и гражданството. В центъра на организацията са деятелите от Читалище Светлина Земен 1924 година, които безрезервно, с много ентусиазъм и с оскъдни бюджети, но с помощта на Община Земен, на родолюбиви българи и приятели на Земен, винаги са успявали да сътворят незабравим празник.

DSC03719

По традиция на Сурва Земен идват  гости и големи приятели и почитатели на града и тази година не направи изключение. Сред гостите бяха кмета на град Радомир, кмета на град Трън, а повечето от  кметовете на селата от Община Земен дефилираха със групите си и се включиха в приказната феерия като сурвакари.

Събитието уважиха кандидатите за народни представители от Пернишки многомандатен избирателен район, като особено силно впечетление направи ГЕРБ , защото дойде цялата листа - Красимир Велчев – водач на листата на ГЕРБ за Пернишки избирателен район, Ирена Соколова, лидер на най-силната женска партийна организация – ГЕРБ,  Любка Димитрова, д-р Елза Драгомирова, Д-р Александър Александров и Денислав Захариев.
Ирена Соколова с досегашната си дейност като Областен управител и в последствие – депутат от района, е помагала изключително за реализацията на Фестивала през годините и организаторите не пропуснаха да й благодарят за това.

DSC03729

Сред гостите бе и д-р Валентин Павлов – водач на листата на Реформаторски блок за Перник, водача на листата на АБВ – Движение 21 Петър Първанов и водача на листата на ДПС за Перник – Петя Раева. На Фестивал Сурва Земен присъстваха и множество звезди и специални гости, сред които се откроиха Силвия Кацарова – фен на Земен и региона и латино звездата Лукас Маскияно.

DSC03815

Кмета на града - Димитър Сотиров,  инициатор и създател на този Фестивал, откри Сурва Земен 2017.
Организаторите не пропуснаха да благодарят и на хората, благодарение на финансовата подкрепа на които се реализира празника: Весела и Димитър Барбукови – дарители на Земен и спонсори на всички издания на Фестивал Сурва от създаването му до днес, Васил Николов  – Земенея, компанията за производство на млечни продукти, която бе сред обявените производители на  №1 Био Продукти на България за 2016 година и Мирела Ненчова – бижутерска и диамантена къща SSG, София, която е от Земен и затова от сърце и с най-добри чувства подкрепя Фестивала.

DSC03491

Традиционното дефиле на групите бе повече от атрактивно и вие сами може да се убедите в това – малки и големи се втурнаха във вихъра на приказното шествие. Тази година се представиха 16 групи от община Земен и съседните общини Брезник, Ковачевци, Радомир и Трън. Фестивалът отбеляза рекорден брой участници – 1230 сурвакари.

DSC03820

След като и последната група представи сурвакарския си спектакъл, дойде ред на традиционното запалването на огньовете и факелно шествие. То бе реализирано от сурвакарските групи на село Габров дол и село Ноевци, но към финала се присъединиха и останалите.
Заслужени награди за изключителния празник на традициите, които сътвориха, получиха всички групи участвали в деня. Лично кмета на Земен им връчи медал, грамота и парична награда. 

DSC03690
Д-р Валентин Павлов награди сурвакарите от родното си село Горна Врабча, а Петя Раева – връчи наградите за най-млад участник и сурвакар – доайен. Финансова награда получиха Александра от групата на Земен – на 1 година и 2 месеца и дядо Ставри от групана на с.Беренде, който е на 85 години.

DSC03857

DSC03847

Весела Барбукова също връчи традиционните си призове за атрактивна група, за поощряващо първо участие, за автентично представяне и за най-млад предводител – болюбашия. Наградите отидоха в групите на с. Кралев дол, с. Гигинци, с. Долна Секирна и шампионите от с. Габров дол.

Прекрасен, голям празник сътвори малкия Земен! Здраве и добруване да е! Да пребъдем гордо във времето!

снимки: Наталия Бондаренко
оператор: Венелин Бакалов
редактор: Ася Георгиева
постпродукция: Симеон Симеонов

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)