Манастирът в с.Горна Врабча, Земенско се събужда за нов живот (видео)

01 май 2019

Изграждането на Горноврабчанския манастир „Свето Възнесение Господне“ е дело на следосвобожденските духовни стремления на местното население. Обителта е културен център на селото, място за общоселски събори и празнувания, особено на храмовия празник Спасовден.

IMG_2600

Днес този Храм, сякаш забравен в хълмистите гори на Краище се събужда за нов живот. Реновацията и възстановяването на Горноврабчанския манастир е дело на Инициативата Краищенско Светогорие, зародена през 2015 година в Земен и постигнала значителни успехи за краткото си време на съществуване. Целта е една - Храмовете на Краище да бъдат обединени в модерни маршрути за поклоннически, религиозен и културно-исторически туризъм. Това не само съхранява религиозното богатство на района, а и създава нови възможности за развите на един беден и неизвестен район. Но богат с история и Храмове!

IMG_2574

В петък, 3 май 2019 година, Освещаването на реновацията ще се ознаменува с Архиерейски водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит.

IMG_2484

На 3 май 2019 година, Българската Православна църква чества Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­Живоприемни източник – Светли петък, ­ първия петък след Възкресение Христово.
Празникът е свързан с “обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица“ – какъв по-подходящ момент от този ден, в който Манастирът в с.Горна Врабча ще се събуди за нов живот!

IMG_2475

Дивната природа наоколо, спокойствието и ценната му архитектура, предоставят чудесни възможности за развитието на селски, културен и поклоннически туризъм.

IMG_2511

Горноврабчанският манастир „Свето Възнесение Господне“ се намира в западната част на планина Рудини, близо е до село Горна Врабча, община Земен. Според манастирските вярвания манастирът е основан през 14-16 век. Комплексът се състои от църква, жилищна, стопанска сграда и магерница (кухня).

IMG_2622

Кадрите от филма ви показват етап от усиления ремонт както на църквата, така и на манастира.
Освещаването ще започне в 10:00ч. Очакват се много гости за празника.След водосвета ще бъде даден курбан за здраве от собственика на компания „Земенея“ Васил Николов – производител на биопродукти №1 за 2016 година за България, който е родом от селото.

Заповядайте!

IMG_2559

репортер: Ася Георгиева
оператор: Иван Цвятков
фотограф: Михаела Борисова
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)