Манастирът „Св. Пантелеймон“ – поредната перла на Краище – Новата Света Гора!

11 август 2015

Предполагаме, че не само греографски просветените знаят, кой район от България наричаме Краище. Ситуирано в Западните покрайнини на страната ни, в близост до границата ни със Сърбия, Краище е широко понятие и сякаш все повече се разширява, ако започнем да калкулираме точно кои планини и населени места включва. Но всъщност, представлява район обхващащ землището на няколко общини – Брезник, Трън, Трекляно и най-вече Земен. За най-изконното място и център на Краище се счита Земенска община и нейната перла Земенския манастир.

IMG_7997

Точно когато си мислиш, обикаляйки по малките криволичещи пътища, че най-вероятно си първия човек, попаднал по тези земи… и пред очите ти изниква приказен манастир. Сякаш дошъл от мечтите.  Намираме се в с. Смиров дол, община Земен.

IMG_8028

Тук сме, за да присъстваме на освещаването на най-новия християнски храм на България – Църквата „Свети Пантелеймон“. Още една перла в короната от манастири в Община Земен и Краище – Новата Света Гора!
Освещаването на манастира се случва именно на този ден (8 август 2015, бел. ред.), въпреки че има още недовършени детайли и фрески, защото празникът на гр. Земен, известен още като ПАНТЕЛЕ е посветен именно та този Светия. За по-малко от 10 дни в този район се открива втори Манастир – след възстановяването на храма Свети Пророк Илия“ в с. Дивля, на който ви направихме свидетели, ето че днес идва ред на още едно брилятно творение. 

IMG_8101

Отец Никанор с тържествена церемония, даде живот на един уникален храм на Бог и Вярата! За изключителния мраморен иконостас, стилните фрески и красивите детайли – ще се убедите от филма ни. Бихме искали да обърнете внимание на синият кръгъл оникс в центъра на подовата мраморна интарзия – един от най-редките в света. Също и на Библията, поставена зад иконостаса и на дърворезбованите столове. Всички тези детайли, прибавени към неземната красота и спокойствие на района, превръщат манастира „Св. Пантелеймон“ в една магия! Гледайте!

IMG_8012

редактор: Марио Трифонов
оператори: Кунчо Поляшки и Антон Младенов
снимки: Михаил Иванов
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Смировдол
    много напомня с нещо Родопите… С този манастир, който сега виждам за първи път на снимки, нашият край наистина се въздига към Бога

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)