Манастирът „Св. Теодор Стратилат” при с. Балша

Манастирът „Св. Теодор Стратилат” при с. Балша

15 май 2018

Недалеч от западните покрайнини на София в посока Стара планина ще откриете една от по-малко познатите манастирски обители в близост до с. Балша. Пътят преминава през селата Мрамор и Доброславци, след което има отбивка и нов асфалтиран път до манастира с името „Св. Теодор Стратилат”. Ако искате да се разходите пеша, има маркирана пътека от с. Балша.

От мястото му – в южните склонове на Софийската планина, която е дял от Западна Стара планина, се открива великолепна гледка в посока столичния град и планините Витоша и Люлин. Затова ви съветваме да го посетите, когато времето е ясно, за да може да й се насладите пълноценно.

Манастирът „Св. Теодор Стратилат” при с. Балша

Изглед от пътя към манастира при с. Балша
Снимка: Силвия Аризанова

За това кога е възникнал манастира няма сигурни данни, тъй като не са извършвани археологически разкопки. Има предположения, че е от ХІV в., заради следи от стари зидове, други са на мнение, че е бил построен през периода на османска власт. Известно е, че в края на ХІХ в. манастирските сгради са били в развалини. Около църквата са забелязани останки от разрушени сгради – жилища, магерница, селскостопански и други постройки. Местността е била известна като „Манастиро”.

Върху останките от старата църква е построена нова и манастирът е възстановен от няколко монахини. След смъртта на последната от тях, обителта запада и жилищната постройка, където са живеели посветилите се на Бога жени, рухва. Плановете на сегашните стопани на манастира е тази сграда да бъде възстановена под някаква форма.

Изглед към София и останките от сградата, където са живяли монахините Снимка: Силвия Аризанова

Изглед към София и останките от сградата, където са живяли монахините
Снимка: Силвия Аризанова

Църквата е обновена през 70-те години на ХХ век от отец Емануил Кожухаров по настояване на Левкийския епископ Партений, който тогава е викарий на Софийския митрополит. Нов етап във възстановяването на манастира започва след 10 ноември 1989 г., когато църковното настоятелство взема решение да възроди напълно светата обител. През 1996 г. е избрано ново църковно настоятелство с председател отец Георги Стоянов. Той има голяма заслуга за осъществяването на това решение, подкрепен от редица дарители.

През 2003 г. църквата и новопостроената към нея жилищна сграда са осветени от Негово светейшество Българския патриарх Максим.

Църквата, посветана св. Теодор стратилат Снимка: Силвия Аризанова

Църквата, посветена на св. Теодор Стратилат
Снимка: Силвия Аризанова

Днес Балшенският манастир е действащ и има постоянни обитатели. Отворен е за посетители всеки ден от 8:00 до 19:00 ч.

Тъй като тази част на планината е бедна на извори, съветваме ви да си вземете вода за пиене. Хората в манастира са много гостоприемни и може да разчитате за съдействие при нужда. Мястото е чудесно да си направите пикник, за което е добре да си донесете храна. Планува се в бъдеще да се изгради някакво заведение за хранене извън манастира, но на този етап няма такова.

Манастирът има собствено стопанство и в него се предлагат еко продукти, произведени от български, гръцки, румънски, сръбски и македонски манастири (сирене, кисело мляко, кашкавал, мед, сладко, манастирско вино и ракия, маслини и др.)

Манастирът „Св. Теодор Стратилат” при с. Балша

Църквата при Балшенския манастир
Снимка: Силвия Аризанова

текст и снимки: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)