MON_3458

Манхайм – градът на квадратите

25 февруари 2018

Нека днес се разходим из немския град Манхайм. Екипът на In LIFE TV  е тук за заснемането на поредния епизод от сериала БезГранична вяра, посветен на българските църковни общности в Европа.

Още по темата: Снимките на сериала БезГранична вяра продължават в Манхайм

MON_3746

Българската църква в Манхайм

Манхайм е вторият по големина град в провинция Баден – Вюрстемберг и един от най-силно развитите индустриални градове на Германия. Населението му наброява около 2,5 милиона с агломерациите, а българската диаспора тук е около 8000 души. Манхайм е живописно разположен на десния бряг на река Рейн, а мостове го свързват със съседния Людвигсхафен.

MON_3467

Манхайм – градът на квадратите

За селището Манхайм се споменава първо в Лоршския кодекс в 766 година. През  1607 година Манхайм става град и в следващите години е построен центъра му, с формата на подкова, с дворци и перпендикулярни улици, следвайки квадратна подредба. От тук идва и името на стария център – „квадрата“, както го наричат и днес.

MON_3346Историята на няколко важни изобретения е свързана с Манхайм. Тук през 1817 година Карл Драйс изобртил дрезината – предшественика на съвременния велосиипед, а през 1886 година първия автомобил на Бенц минал по улиците на града. Също така през 1921 – първия трактор, а през 1930 г е открито движението с тролейбуси.

MON_3337

В центъра на Манхайм

По време на Втората световна война градът е бил напълно разрушен от бомбардировките и практически е построен наново.

През XVIII век сред жителите и гостите на града били Гьоте, Шилер и Моцарт. През януари 1782 година в градския театър е примиерата на Разбойници на Шилер, дал успешния старт на кариерата му.

MON_3357

Манхайм, Водната кула – един от символите на града

В европейското музикално движение е известна Манхаймската школа, явяваща се преходна от бароковата музика към виенския класицизъм.

Независимо от индустриалните си мащаби, Манхайм притежава и уникални исторически забележителности. Манхаймският дворец е един от най-големите дворцови комплекси в Европа – втори, след Версай. Днес в него се помещава библиотека, музей, зали и офиси. Част от него принадлежи и на известния Манхаймски университет.

MON_3320

Манхайм

Тук е и красивия Люсенпарк, както и множество спортни съоръжения. Да не забравим – тук е и родното място на известната тенисистка от близкото минало – Щефи Граф.

Телевизионната кула в Манхайм

Телевизионната кула в Манхайм

Панорамна гледка на Манхайм от телевизионната кула

Панорамна гледка на Манхайм от телевизионната кула

Най впечетляващата гледка над Манхайм се разгръща от телевизионната кула и нашата репортерка Калина Станева с екипа на In LIFE TV не пропуснаха възможността да видят града от птичи поглед.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)