Stitched Panorama

Манчестър

23 май 2017

Манчестър, четвъртият по големина град в Англия  попада днес във фокуса на вниманието ни за съжаление по трагичен повод. Късно снощи /22.05.2017г. бел.ред./ непоследствено след финалните сцени от концерта на Ариана Гранде в Арена Манчестър избухнаха бомби. Кървавият терористичен атентат отне живота на 22 души, предимно млади и тийнейджъри, а повече от 50 души са ранени.

Още по темата: Кървав терор в Манчестър след концерт на Ариана Гранде

Още оп темата: Учителка завела дъщеря си за 13-тия рожден ден на концерта разказва…

Панорамна гледка на Манчестър

Панорамна гледка на Манчестър

Манчестър, като център на индустриялната революция,  в миналото е изпълнен с картини по Дикенс. Но днес всичко е различно и града се е отърсил от наследството на миналото си и е преодолял чувството за безизходица от 80-те години на миналия век. Градът в Западна Англия и  административен център на метрополитена Голям Манчестър наброява население от около 2 милиона души.

download

Големият разцвет на града е през 18 век и особено през 19 век, когато в района бурно се развива текстилната промишленост. През този период, наред със стотиците индустриални предприятия, в центъра на града са построени великолепни обществени и търговски сгради, свидетелстващи за стремежа на местните индустриалци да съперничат на лондонските. Особено впечатляваща е сградата на кметството, изградена през 19 век в новоготически стил.

Пикадили Гардънс, Манчестър

Пикадили Гардънс, Манчестър

Днес Манчестър е пълен с живот, настроение и забавления. Много млади хора живеят и работят тук, а футболният му отбор Манчестър Юнайтед е сред най-добрите в света.

download (1)
Манчестър, отърсен от годините на напрежение,   не е само футбол, модерни забавления и клубове. Тук има редица музеи и галерии и сгради с емблематична архитектура.

6

В центъра на града се намира прочутия площад  Albert Square. Тук е разположена една от най-впечатляващите с архитектурата си сгради – общината. Друга впечатляваща и красива сграда по Оксфорд Роуд е университета. Старинната архитектура, вътрешните дворчета, изпълнени с градини с цветя и духа на мястото са ненадминати. Музеят към университета е прекрасен и освен това безплатен. Заслужава внимание и библиотеката John Raynolds Library.

Библиотеката в Манчестър

Библиотеката в Манчестър

Атмосферата на Манчестър най-осезаемо се чувства в центъра - „Пикадили Гардънс”. Обикновено там има множество футболни запалянковци, но е безопасно. Слави се и с прекрасните си кафенета. Ако сте почитатели на бирата, този пълен със стари, типично-английски пъбове град е точното място за вас. Вдясно от The Teacup има интересна бирария, голяма колкото стая, в която около една огромна  маса сядат всички посетители и разговарят помежду си на по бира.

Друга заслужаваща внимание бирария е The Oyster Bar, помещаваща се в старинна постройка на около 600-700 години. Тук се пие евтина и вкусна бира, доставена от една от най-великите английски пивоварни Sam Smith.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)