aa1

Мариана. Лицата на Франция

14 юли 2018

Тя е известна и като Свободата, която води народа по барикадите, и като Мариана. Всъщност, не се знае дали е съществувала, а и ако е била реална жена дали наистина се е казвала така. Но французите я превръщат в символ на свободата, революцията и републиката.
Най-известните и красиви френски жени са били модели на бюстовете на Мариана – Бриджит Бардо (1968 г., на долната снимка), Мишел Морган (1972 г.), Мирей Матийо (1978 г.), Катрин Деньов (1985 г., на най-долната снимка), Инес де ла Фресанж (1989 г.), Летисия Каста (2000 г.). „Последната“ Мариана е Софи Марсо (2012 г.)

tumblr_m42yfzeBM91qfoopyo1_1280

Точно с френския топмодел Летисия Каста (на най-горната снимка) е свързана и една забавна история. В началото на април 2011 г. телевизия Франс 3 съобщи, че паметникът на героинята, който в продължение на две години красял кметството на Ньовил ан Ферен (близо до Лил), е бил свален от пиедестала си. Защото  местните власти решили, че тя е твърде надарена.
Подобно на предишния вариант, Мариана е изобразена в рокля с широко деколте и революционерска шапчица. Но гърдите й са осезаемо по-скромни. Скулпторката Катрин Ламак, която е автор на отхвърления модел, тогава заяви, че решението е абсурдно и че тя нарочно е избрала пищна гръд „като символ на щедростта на Френската република“.

french-actress-catherine-deneuve-presents-5015-diaporama

Факт е, че повечето изображения на героинята, чийто прототип е обезсмъртен в картината на Дьолакроа „Свободата води народа“, обикновено я показват с пищна фигура. Възрастен жител на Ньовил ан Ферен коментирал лаконично пред Франс 3: „Мисля, че хората са глупаци. По-добре хубави гърди, отколкото никакви.“

текст: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)