Мари от Roxette – красавицата, без която сцената никога няма да е същата!

12 декември 2019

До последните си дни и часове, Мари Фредриксон живееше и дишаше музика. Русокосата красавица, без която Roxette никога нямаше да е това, което е, винаги казваше, че голямата й любов е именно музикалната сцена. Точно тя й даде сили да се пребори с коварния тумор в мозъка, появил се през далечната 2002 година, и да влезе в ремисия – за да се върне обратно пред своята публика и да се докосне отново до тръпката, която я правеше личността, която е. 13 години по-късно успяхме да я видим за последно и в София – в столичната зала „Арена Армеец“, когато болестта отново се бе завърнала и тя почти нямаше сили да стои права.

Подкрепяна на сцената от колегите си и пеейки седнала, Мари отново вдигаше хилядите фенове в „Арена Армеец“, пеещи заедно с нея големите хитове като Joyride, It Must Have Been Love и много др. Скоро след това Roxette остана в историята – лекарите предупредиха изпълнителката, че ако не спре, то животът й ще бъде много по-къс от предвиденото. Така тя прекарва последните си години с най-близките и семейството си.

roxette

За да дойде датата – 10 декември 2019 година, когато иконата не само за края на миналия век, но и въобще в историята на музиката, „затвори завинаги вратата зад себе си“. Лицето и гласът на една от най-популярните шведски групи почина у дома си, в крайна сметка отстъпвайки пред коварната диагноза, с която се бори почти две десетилетия.

„С голямо прискърбие съобщаваме, че една от най-обичаните артистки ни напусна. Мари Фредриксон почина сутринта на 9 декември вследствие на болестта, с която се бори години наред. Съпругът й Микаел Болиос и двете й деца – Инес Жозефин и Оскар, страдат най-много за нейната загуба“, се посочваше в официално изявление на семейството й, публикувано в местния вестник „Експрес“.

Мари Фредриксон и Пер Гесле от Roxette

През 2002 година, докато спортува с мъжа си, Фредиксон започва да се чувства зле и по-късно колабира и получава гърч. Диагностицирана е с тумор на мозъка и претърпява операция за премахването му, като същевременно минава през дълги и болезнени месеци на химио и лъчетерапия. Операцията я оставя сляпа с едното око и почти глуха с едното ухо, а дълго време й е трудно дори да говори. Все пак след лечението, болестта минава в ремисия.

„Бяха трудни и дълги три години, но сега съм здрава. Вече не се подлагам на лечение“, признава по-късно тя.

Мари Фредриксон и Пер Гесле от Roxette

Иначе изявите й на сцена започват още в края на 80-те. Тогава тя среща бъдещия си партньор на сцената – Пер Гесле в Халмщад и след като се е изявявала солово известно време, двамата създават групата Roxette с една-единствена цел – да се прочуят извън рамките на Швеция. Още дебютният им албум Pearls of Passion ги прави популярни в родината им, но звукозаписните компании отказват да го разпространяват зад Океана. Местен студент обаче носи тавата със себе си в САЩ и пуска парчето The Look в радио в Минеаполис. Песента става такъв хит, че оттук насетне пътят към световната слава вече е открит.

През годините Пер и Мари продават близо 80 милиона албума, като особено признание им носи песента It Must Have Been Love, част от саундтрака на филма „Хубава жена“ с Джулия Робъртс и Ричард Гиър. Имат и много други хитове – Listen to your Heart, The Look, Fading Like a Flower и още, и още, които ги правят любими на меломаните навсякъде по света.

Мари Фредриксон от Roxette

„Времето лети толкова бързо. Сякаш беше вчера, когато прекарвахме дни и нощи в малкия ми апартамент, споделяйки невъзможните си мечти. А каква мечта имахме възможността да споделим! За мен е чест, че срещнах таланта и добротата ти. Цялата ми любов отива за теб и семейството ти. Нещата вече няма да са същите“, бяха емоционалните думи в Twitter на Пер Гесле след новината за смъртта на Мари. Мари, която остава завинаги в историята на музикалната сцена и вече някъде горе със сигурност си напява It Must Have Been Love…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)