mark-zuckerberg-priscilla-max-today-151201-tease_d6339ef930296a7e544cb9f63b57cba8

Марк Зукърбърг в писмото към дъщеря си: Наше задължение е да изградим по-добър свят

03 декември 2015

Създателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители. Това съобщиха самите те във Фейсбук. „Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще“, написа майката, съобщава „24 часа“.

Заради новата си рожба, Зукърбърг реши да даде 99% от акциите на Фейсбук за благотворителност. В писмо към новороденото си момиченце, той обяснява, че по този начин с жена му допринасят за създаването на един по-добър свят, в който тяхното дете и всички останали деца по света, да живеят.

Вижте цялото писмо, което Марк Зукърбърг и жена му публикуваха във Фейсбук:

Скъпа Макс,

С майка ти все още не можем да намерим думи, с които да опишем надеждата, която ни даваш за бъдещето. Твоят нов живот е обещаващ и се надяваме, че ще бъдеш здрава и щастлива, за да можеш да го изживееш пълноценно. Ти вече ни даде причина да рефлектираме върху света, в който ти ще живееш един ден.

Както всички родители, ние искаме да пораснеш в свят, който е по-добър от сегашния.

Докато често заглавията на новините се фокусират върху нередното, то в много отношения светът ни се подобрява. Здравеопазването се подобрява. Бедността намалява. Знанието расте. Хората са свързани. Технологичният прогрес във всяко поле значи, че твоят живот ще бъде много по-добър от нашия днес.

Ние ще направим това, което зависи от нас не само, защото те обичаме, но и защото вярваме, че имаме морална отговорност към всички деца от следващото поколение.

Вярваме, че всички животи имат равна стойност и в това число много други хора от бъдещите поколения. Всяко общество има задължението да инвестира каквото може сега, за да подобри животите на тези, които тепърва идват на този свят.

Но сега не винаги заедно насочваме ресурсите си към най-големите възможности и проблемите, пред които твоето поколение ще се изправи.

Виж болестите. Днес харчим около 50 пъти повече в лекуване на болните хора, отколкото инвестираме в това те на първо място да не се разболяват.

Медицината е реална наука от по-малко от 100 години и вече сме свидетели как някои болести са изцяло лечими, а по други имаме добър напредък. С ускоряването на технологиите имаме истински шанс да предотвратим, лекуваме или управляваме всички – или повечето от тях – в следващите 100 години.

Днес повечето хора умират от 5 неща – сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни болести- и ние можем да ускорим напредъка по тях и по други проблеми.

Щом веднъж осъзнаем, че твоето поколение и твоите деца може да не се налага да страдат от подобни болести, ние колективно можем да насочим ресурсите си към възможността да реализираме тази възможност. Майка ти и аз ще свършим нашата част.

Излекуването на болестите ще отнеме време. Погледнато през кратки периоди – 5 или 10 години, може да изглежда, че няма особена разлика. Но в дълготраен аспект, посятото семе днес ще израстне и един ден ти или твоите деца ще видят това, което ние само можем да си представяме: свят без страдания и болести

Има толкова много възможности като тази. Ще оставим на поколението ти много по-добър свят, само ако обществото се фокусира повече върху справянето с тези огромни предизвикателства.

• • •
Нашите надежди за твоето поколение се фокусират върху две идеи: развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството.

Развиването на човешкия потенциал се отнася към разширяването на границите на това колко страхотен може да бъде животът на човека..

Може ли да научите и да преживявате 100 пъти повече отколкото ние днес?

Може ли нашето поколение да лекува болести, за да може вие да живеете по-дълги и здравословни животи?

Можем ли ние да свържем света така, че вие да имате достъп до всяка идея, човек и възможност?

Можем ли да произвеждаме по-чиста енергия, за да изобретите неща, които днес дори не можем да измислим, и в същото време да защитим околната среда?

Можем ли да култивираме предприемчивост, за да изграждате всякакви видове бизнес и да се справяте с всяко предизвикателство в името на повече мир и просперитет?

Разпространението на равенство има за цел да осигури на всеки достъп до тези възможности – независимо от нацията, семействата или обстоятелствата, в които са родени.

Нашето общество трябва да го направи не просто заради благотворителност, но в името на човешкия прогрес.

Днес ние сме от потенциала, който толкова много хора могат да ни предложат. Единственият път за постигане на пълния ни потенциал е да канализираме талантите, идеите и приноса на всеки човек по света.

Може ли нашето поколение да елиминра бедността и глада?

Може ли да осигурим елементарни здравни грижи за всеки?

Можем ли да построим гостоприемни общности?- Можем ли да изградим мирни и толерантни отношения между хората от всички народи?

Можем ли наистина да дадем власт на всеки – жени, деца, малцинства, имигранти и изолирани хора?

Ако поколението ни направи правилните инвестиции, отговорът на всеки от тези въпроси може да бъда „Да“. И, надяваме се, това може да стане в годините на твоя живот.

• • •

За тази мисия – развиването на човешкия потенциал и разпространяването на равенството – ние ще имаме нужда от нов метод, за да успеем да постигнем целите.

Трябва да правим дългосрочни инвестиции за 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват дългосрочни хоризонти и не могат да се решат с краткосрочно мислене. Трябва да се ангажираме директно с хората, за които работим. Не можем да им помогнем да получат влияние, ако не разбираме нуждите и желанието на техните общности.

Трябва да изградим технология, която да предизвика истинска промяна. Много институции инвестират в тези предизвикателства, но повечето от напредъка идва от иновациите при подобряването на производителността.

Трябва да се включим в политики и инициативи за формиране на дебати. Мнозина институции не искат да се занимават с това, но за да е устойчив, прогресът трябва да бъде подкрепян от движения.

Трябва да подкрепим най-силните и най-независимите лидери във всяка област. Партньорството с експерти е по-ефективно за мисията, отколкото това да се опитваме сами да повеждаме тези усилия.

Трябва да поемаме рискове днес, за да си вземем поуки за утрешния ден. Тепърва се учим и много от опитите ни няма да успеят, но ще изслушваме, ще се учим и ще продължаваме напред.

• • •

Нашата философия е изградена на базата на опита ни с персонализираното обучение, достъпа до Интернет и образоването и здравните грижи за общностите.

Поколението ни израсна в класни стаи, където учехме едни и същи неща с едно и също темпо, независимо от нуждите и интересите ни.

Твоето поколение ще си поставя задачите за това какви искате да станете – инженер, здравен работник, писател или обществен лидер. Ще разполагате с технологии, които разбират как най-добре да учи всеки един от вас и върху какво трябва да се фокусира. Ще напредвате бързо по въпросите, от които най-много се интересувате и ще получавате помощ, колкото ви е нужна, в най-трудните сфери. Ще изследвате проблеми, с които днес училището изобщо не се занимава. Учителите ви ще имат по-добри средства и данни, за да ви помогнат да постигнете целите си.

Нещо повече – учещите се по света ще могат да използват средствата на персонализираното обучение чрез интернет, дори да не живеят близо до добро училище. Разбира се, за равния старт в живота ще е нужно повече от една технология, но персонализираното обучение може да бъде един добър начин всички деца да получат по-добро образование и възможностите им да не се разминават много.

Започваме сега да изграждаме тази технология и резултатите вече са обещаващи. Не само че ученици и студенти се представят по-добре на тестовете, но и придобиват умения и увереност да учат това, което искат. И това е само началото. Технологията и преподаването бързо ще се подобряват с всеки ден, в който си на училище.

С майка ти сме обучавали студенти и сме виждали какво е нужно, за да проработи това. Трябва да се работи с най-силните лидери в образованието, за да се помогне на училищата по цял свят да приложат персонализираното обучение. Трябва да се работи с обществеността, поради което започнахме с тази в района на Сан Франциско. Трябва да се изгради нова технология и да се пробват нови идеи. И ще трябва да се греши и да се научат много уроци преди да постигнем тези цели.

Но след като сме разбрали какъв свят искаме да изградим за твоето поколение, имаме отговорност като общество да се фокусираме върху инвестиране в бъдещето, за да го превърнем в реалност.

Заедно можем да го постигнем. И когато го направим, персонализираното обучение не само ще помага на учениците в добрите училища, а ще помогне да има повече равни възможности да всеки, разполагащ с Интернет връзка.

• • •

Много от най-големите възможности за твоето поколение ще дойдат от осигуряването на Интернет достъп за всеки.

Хората често си мислят, че Интернет е само за забавление и комуникации. Но за мнозинството по света Интернет може да е жизнено важен.

Той дава образование, ако не си до добро училище. Той дава здравна информация как да се избягват болести или да се отглеждат здрави деца, ако наблизо няма лекар. Той предлага финансови услуги, ако наоколо няма банка. Той може да даде работа и възможности, ако не живеете в добра икономика.
Интернет е толкова важен, че един от всеки 10 с достъп се измъква от бедността и се създава работно място.

И все пак над половината от световното население – повече от 4 млрд. души – нямат достъп до Интернет.

Ако нашето поколение ги свърже, ще можем да измъкнем стотици милиони от мизерията. Можем да помогнем на стотици милиони деца да получат образование и да спасим милиони човешки живота като помогнем да се избягват болести.

Това е поредното дългосрочно усилие, на което може да се помогне с технологии и партньорство. Ще е нужно изобретяването на това технология, за да стане интернет по-достъпен и да обхване изолирани райони. Ще е нужно партньорство с правителства, неправителствени организации и компании. Ще е нужно ангажирането на обществеността, за да разберем от какво се нуждае тя. Хората ще имат различни възгледи за най-добрия път, по който да се върви и ще правим много опити преди да успеем.

Но заедно можем да успеем и да създадем един свят с по-малко неравенство.

• • •

Технологиите сами по себе си не могат да решават проблеми. Изграждането на по-добър свят започва с изграждането на силни и здрави общности.

Децата имат най-добри възможности, когато могат да учат. А учат най-добре, когато са здрави.

Здравето започва от ранните години – когато има обичащо ги семейство, добра храна и стабилна и безопасна околна среда.

Телата и мислите на децата, минали през травматични преживявания, често не са толкова здрави. Проучвания са показали как физически промени в мозъка водят до по-ниска когнитивна способност.

Майка ти, Макс, е лекар и преподавател и лично се е сблъсквала с това.

Ако детството ти е болнаво, трудно ще разгърнеш пълния си потенциал.

Ако ти се налага да се чудиш дали ще имаш храна или покрив над главата или да се тревожиш от насилие или престъпност, тогава е трудно да постигнеш пълния си потенциал.

Ако те е страх, че ще попаднеш в затвора, а не в колежа, заради цвета на кожата си или че семейството ти ще бъде депортирано заради законовия ти статут, ако има опасност да станеш жертва на насилие заради религията, сексуалната ти ориентация или половата ти идентичност, трудно ще постигнеш пълния си потенциал.

Нуждаем се от институции, разбиращи, че всичко това е свързано. Това е философията на новия тип училище, която майка ти разработва.

В партньорство с училището, здравните центрове, родителските групи и местните власти, както и като гарантираме, че всички деца са добре нахранени и получават нужните грижи, можем да започнем да подхождаме към тези свързани помежду си форми на неравенство. Само тогава заедно можем да даваме всекиму равни възможности.

Дълги години ще са нужни за разработването на този модел. Но това е поредният пример как развиването на човешкия потенциал и разпространяването на равенството са тясно свързани. Ако искаме да постигнем и двете неща, трябват ни на първо място включващи и здрави общности.

• • •

Нашето поколение трябва да направи толкова много, за да живее твоето поколение в един по-добър свят.

Днес с майка ти се ангажираме да прекараме живота си в това да дадем своя малък принос в решаването на тези предизвикателства. Ще продължа да работя като главен изпълнителен директор на „Фейсбук“ още много години, но изброените проблеми са твърде важни, за да чакат, докато ти или ние остареем, за да се заемем с тях. Започвайки, докато сме млади, ние се надяваме да доживеем фундаменталните полезни промени.

Ти започваш следващото поколение на семейство Чан Зукърбърг, а ние започваме Инициативата Чан Зукърбърг, с която се включваме с хората по света за развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството за всички деца през следващото поколение. Първоначалните ни сфери на дейност ще бъдат персонализираното образование, лечение на заболявания, свързване на хората и изграждане на силни общности.

Ще отделим 99% от акциите си във Фейсбук, които в момента се оценяват на около 45 млрд. долара, за да развиваме през живота си тази мисия. Знаем, че е малък принос в сравнение с всички ресурси и таланти на вече работещите по тези въпроси. Но искаме да сторим каквото ни е по силите и да работим редом с останалите.

В следващите месеци ще представим повече подробности след като установим новия ни семеен ритъм и се върнем от отпуските си по майчинство и бащинство. Разбираме, че ще има много въпроси защо и как ще направим всичко това.

Ставайки родители и навлизайки в следващия етап от живота си, искаме да изразим огромната си благодарност към всички, благодарение на които всичко това стана възможно.

Можем да вършим това, единствено защото ни подкрепя силна глобална общност. Изграждането на Фейсбук създаде ресурси за подобряване на света в името на бъдещите поколения. Всеки член на Фейсбук общността участва в това дело.

Можем да напредваме към тези възможности, единствена като сме стъпили на раменете на експерти – нашите ментори, партньори и мнозина невероятни хора, чиито принос изгражда тези сфери.

Можем да се съсредоточим върху обслужването на тази общност и мисия, благодарение на това, че имаме обичащи ни семейства, подкрепящи ни приятели и страхотни колеги. Надяваме се и вие да имате такива дълбоки и вдъхновяващи отношения в живота си.

Макс, обичаме те и изпитваме огромна отговорност да превърнем света в едно по-добро място за теб и за всички деца. Пожелаваме ти живот, изпълнен със същата любов, надежди и радост, каквито ни донесе ти. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш ти на този свят.

С обич:
Мама и Тате

снимка: newsunited.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)