facebook-880x660

Марк Зукърбърг: I’m CEO, Bitch

14 май 2017

Американският компютърен учен, софтуерен разработчик и филантроп, най-известен със създаването на социалната мрежа Фейсбук, на която той е главен изпълнителен директор и президент Марк Елиът Зукърбърг e роден на 14 май 1984 г., в Уайт Плейнс, САЩ.

Зукърбърг стартира Фейсбук от стаята си в Харвард на 4 февруари 2004 г. Най-вероятно вдъхновението му за него датира още от Филипс Екситър Академи, частно училище, което той завършва през 2002 г. То публикува свой собствен студентски указател със снимки на студентите, който студентите наричат „Фейсбук“. Подобен снимков материал и указатели са важна част от студентския социален живот в много частни училища. С тях студентите имат възможност да съобщават лична информация за себе си като: период на обучение, списък с приятели и телефонни номера. След като в колежа Фейсбук-ът на Зукърбърг започва като просто „нещо“ на Харвард, Зукърбърг решава да го разпространи и в други училища, с подкрепата и помощта на своя съквартирант Дъстин Москович. Първо започват в Станфорд, Дартмут, Колумбия, Ню Йорк, Корнел, Браун и Йейл и след това продължават и с други училища, които имат социални контакти с Харвард.

А днес можем ли да си представим света без Фейсбук?

Независимо от възрастта си – само 33 години, някои от цитатите на Марк са също толкова модерни, както мислите на Стив Джобс.

Ето какво мисли Марк за технологията, успеха, неприкосновеността на личния живот и парите: 

Марк Зукърбърг  за доверието:

Имахме над 4000 електронни писма, снимки, адреси и т. н. Хората просто ни предоставяха тази информация. Аз наистина не знаех защо „ми се доверяват“

Марк Зукърбърг за успеха:

Още от самото начало Марк ясно заявява, че е успешен бизнесмен и представи своята визитка във Facebook:

Mark-Zuckerberg-business-card

Марк Зукърбърг  за вдъхновението

За да вдъхнови служителите си във Facebook Марк е поставил огромна табела на стената в кабинета си, която отразява философията на Facebook и на самия него:

facebook-sign-at-office

- Направеното е по-добро от перфектното

- Какво бихте направили, ако не се страхувате?

- Движи се бързо и чупи неща. Ако не чупиш, значи не се движиш достатъчно бързо.

Марк Зукърбърг  за социалните мрежи:

Нашата мисия е да направим света по-отворен и свързан. Ние правим това като даваме възможност на хората да споделят каквото си искат и да бъде свързани с този, който искат, без значение къде се намират.

Марк Зукърбърг  за истинската история зад Facebook срещу това, което е показано във филма за създаването на мрежата :

Искам да кажа, че истинската история, всъщност, е доста по-скучна? Ние просто седяхме на компютрите си в продължение на шест години и кодирахме.

Mark-Zuckerberg-Facebook

Марк Зукърбърг  за неприкосновеността на личния живот:

След три години хората ще споделят от 8 до 10 пъти повече неща. По-добре да сме там, защото ако нас ни няма, то други ще бъдат.

Марк Зукърбърг  за парите:

Ние не градим услуги, за да печелим пари; ние правим пари, за да изградим по-добри услуги.

Mark-Zuckerberg-about-social-media

Марк Зукърбърг  за социалните медии:

Във Facebook, ние се вдъхновяваме от технологиите, които са направили революция по отношение на това как хората разпространяват и консумират информация. Често говорим за изобретения като печатната преса и телевизията  - изобретения, които правят комуникацията по-ефективна, които водят до пълна трансформация на много важни части от обществото. Те дават глас на повече хора. Те насърчават напредъка. Те промениха начина, по който е организирано общество. Те ни сближиха.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)