Мартин Шулц на непредвидена среща с Ципрас в Атина

Мартин Шулц на непредвидена среща с Ципрас в Атина

27 януари 2015

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще се срещне в четвъртък в Атина с новия гръцки премиер Алексис Ципрас, казва в разпространено от СИРИЗА комюнике.

Това ще е първата визита на европейски ръководител на крайнолевия премиер на Гърция, чиято партия спечели изборите в неделя. Срещата е предвидена за 15.00 часа местно време в резиденцията на премиера „Мегаро Максиму“ в центъра на гръцката столица. Това посещение не фигурираше в програмата на Шулц, която бе публикувана в интернет. Според нея по същото време той трябваше да изнесе реч пред министрите по европейските въпроси в Брюксел.

Според агенция АНА, която се позовава на източници от СИРИЗА, Шулц има намерение да разговаря с Ципрас за преговорите между Гърция и нейните кредитори и да си състави собствено мнение за позициите на новото гръцко правителство. В петък Шулц има срещи в Страсбург с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Френският президент от своя страна покани Ципрас скоро да посети Париж.

Шулц посочи вчера в комюнике, че избирането на Ципрас е голяма промяна за Гърция и има значение за Европа. „Премиерът редовно казваше по време на своята предизборна кампания, че има намерението да дискутира различни аспекти на споразумението с тройката кредитори на страната му. Ние сме нетърпеливи да дискутираме с него“, каза Шулц. Той припомни, че ЕП е отворен за всякакви обсъждания, но дискусиите трябва да почиват на взаимен интерес и доверие и че сключените споразумения трябва да се спазват заради стабилността на страната и на ЕС. /АФП

снимка: temadaily.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)