1378139050DSC_7980

МВнР плаща близо 3 млн. лв. обезщетение на собствениците на земята под новото Посолство на Китай в София

11 март 2016

Външният министър Даниел Митов e поискал правителството да одобри допълнителни разходи в размер на 2 852 540 лева по бюджета на Министерство на външните работи за 2016 г., става ясно от проект на постановление.

Средствата са за закупуване на недвижим имот, находящ се на бул. “Джеймс Баучер” в София. Теренът, който е предоставен за изграждане на Посолство на Китайската Народна Република, се оказва частна собственост и МВнР трябва да ги обезщети. В доклад до колегите си от МС, външният министър посочва, че според Спогодба между правителствата на България и Китай, сключена през 2006 г., на китайската страна е предоставено безвъзмездно правото да ползва терен с площ от 12 706 кв.м. в столичния квартал “Лозенец”.

През 2007 г. след решение на Софийския градски съд обаче част от земята се оказва частна собственост, за което МВнР не е било уведомено по-рано. Собствениците дори започнали да атакуват по съдебен път издаденото разрешение от Главния архитект на Столична община за строителството на сградата на Китайското посолство.

Следват поредица от съдебни решения на Върховния административен съд и на Административен съд София-град. В крайна сметка след поредица от работни срещи между собствениците на земята и МВнР, МРРБ, Областната администрация и Главния архитект на София се стига до сключване на споразумение.

Външният министър Даниел Митов мотивира искането на отпускането на близо 3 млн. лв., с които да се заплати за земята под посолството на Китай и защото азиатската държава е “първостепенен партньор”.

“В резултат от реализирането на редица срещи и посещения на високо равнище и включването на България в Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ (16+1) през последните години, традиционно приятелските българо-китайски отношения са издигнати на ниво всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Интересът ни към Китай като глобален лидер, втора най-голяма икономика в света и постоянен член на СС на ООН, се определя от значителния стокообмен (близо 2 млрд. долара годишно), възможностите за привличане на значими китайски инвестиции в българската икономика и търсенето на подкрепа за български позиции и кандидатури в международни организации”, пише още външният министър Даниел Митов. /БГНЕС

снимка: mfa.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)