dscn5219

МВР е взело всички необходими мерки за нормалното провеждане на новата учебна година

17 септември 2018

МВР е взело всички необходими мерки за сигурност и нормалното провеждане на новата учебна година. Това каза на брифинг в Главната дирекция „Национална полиция“ главен инспектор Георги Георгиев от отдел „Охранителна полиция“. Той бе посветен на първия учебен ден, а на него присъстваха инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност“, ГДНП, инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ и комисар Борислав Муеров от отдел „Охранителна полиция“, СДВР.

Главен инспектор Георгиев обобщи, че са проведени срещи с Регионалните управления на образованието, с директорите на училища и детски градини, на които са обсъдени всички мерки. Актуализиран е начинът за бърза връзка между представителите на охранителните фирми в училищата и съответните обслужващи района служители на МВР за по-бърза реакция. „Така, когато има индикация за нещо нередно, охранителните фирми ще могат по-бързо да ни уведомяват и съответно ще можем да реагираме за по-кратко време“, каза Георгиев.

dscn5221

През цялата учебна година е предвидено да има проверки в питейните и увеселителни заведения. Онова, за което ще се следи е дали се спазва Законът за защита на детето и най-вече спазва ли се забраната за недопускане на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и продават ли им се тютюневи изделия и алкохол. Според законовата уредба, наказание е предвидено за собственика на такова заведение. При право нарушение е глоба от 2000 до 5000 лева, а при второ – до 8000 лв. Санкция по закон е предвидена и за родителите – глоба от 300 до 500 лева, а при второ – от 500 до 1000 лева.

„Специално на 17 септември, когато се открива новата учебна година, сме предприели един по-гъвкав подход за обезпечаване на сигурността в училищата и районите около тях. Освен униформените служители, които традиционно присъстват на такива места, ще има и много полицаи в цивилно облекло. Целта на тази мярка е да се запази комфорта на родители и деца, а в същото време да се обезпечи сигурността на хората“, обясни главен инспектор Георгиев. Той обърна внимание, че униформените ще следят и за недопускане на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на учащи се от търговските обекти в близост на учебните заведения и ще се предприемат съответните рестриктивни действия спрямо собствениците им. „Санкциите, които следва да бъдат наложени към нарушителите, са: При първа констатация – глоба от 2000 до 4000 лева, а при повторно констатиране може да се стигне и до временно спиране на обекта за срок от една година“, обясни Георгиев.

GetImage

МВР е взело всички необходими мерки за нормалното провеждане на новата учебна година

Инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност“, ГДНП обяви, че през цялата година полицията ще работи с деца по линия на превенцията. Тя обобщи, че две са основните програми, по които МВР и училищата ще си сътрудничат. Това са „Детско полицейско управление“ и „Работа на полицията в училищата“. Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършвани от деца и срещу деца.

Дейността на Пътна полиция е организирана така, че дали децата ще са на училище или във ваканция, да се опази техния живот, това каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Тя обяви, че и тази година за 25 пореден път от началото на месец септември е в ход специализирана полицейска операция „Децата тръгват на училище да ги пазим на пътя“. Първата част от нея е да се направят обходи на районите около учебните заведения и детските градини, за да се провери в какво състояние са парапетите и загражденията, които са в непосредствена близост до пешеходните пътеки. Освен това са огледани самите пешеходни пътеки и привеждането им в законосъобразен вид, огледана е и вертикалната маркировка.
Освен всичко това, от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП към децата, възрастните и водачите е подготвен списък от препоръки, чието изпълнение би гарантирало безопасността на децата на пътя.

dscn5220

Инспектор Ботева каза също, че са проведени срещи с училищните ръководства и са планирани редица обучителни мероприятия с деца, които от ранна възраст трябва да бъдат запознати с правилата за движение по пътищата. Тя обобщи, че през мината година в първия учебен ден няма нито едно загинало дете и пожела и тази година да няма нито един подобен случай.

В София служители от СДВР са провели редица срещи с ръководствата на училищата и детските градини, и охранителните фирми, които обезпечават охраната в тях. Това съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров. Набелязани са конкретни мерки, като е акцентирано най-вече на пропускателния режим. Ежедневно ще има присъствие на полицейски служители, които ще правят периодични обходи. По-специално внимание ще се отделя на пиковите часове, в които е предвидено да има постоянно полицейско присъствие. Комисар Муеров каза още, че тази година ще се засили контролът и наблюдението във връзка с недопускане на разпространението на наркотични вещества край училищата.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)